Ungaria, Cehia și România sunt țările UE cu cea mai ridicată rata inflației în octombrie

Ungaria, Cehia și România sunt țările UE cu cea mai ridicată rata inflației în octombrie
scris 17 nov 2023

Rata anuală a inflației în zona euro și Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie, însă România se numără printre țările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflației, arată datele publicate de Eurostat.

În luna octombrie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie. Țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) și România (8,3%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Belgia (cu o inflație anuală negativă de minus 1,7%), Țările de Jos (cu o inflație anuală negativă de minus 1%) și Danemarca (cu o inflație anuală negativă de minus 0,4%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CEO EVOLOR: Scăderea pieței de lacuri și vopsele s-a accentuat; un nivel redus până la jumătatea anului viitor CITEȘTE ȘI CEO EVOLOR: Scăderea pieței de lacuri și vopsele s-a accentuat; un nivel redus până la jumătatea anului viitor

Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, și a crescut în cinci țări.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflației a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea prețurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.

Banca Centrală Europeană vrea să mențină inflația la 2% pe termen mediu și a majorat dobânda de referință la un nivel record pentru a încetini ritmul de creștere a prețurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect și încetinirea creșterii economice în zona euro.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.

Rata anuală a inflației în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 8,3%.

Banca Națională a României (BNR) a menținut la 7,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârșitul lui 2024, potrivit datelor prezentate luna aceasta de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Comparativ, în luna august, BNR estima o inflație de 7,5% pentru finalul anului 2023 și una 4,4% pentru sfârșitul lui 2024.

De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflației va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârșitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflației, ediția din noiembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie romania
ungaria