Un angajat IKEA din București este cercetat pentru înșelăciune și fals informatic, după ce ar fi efectuat fără drept 55 de operațiuni de retur de produse sau sume de bani. Pejudiciul este estimat la peste 440.000 de lei.
”La data de 11 aprilie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice - Sector 2 au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară și 9 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Buzău și Brăila, într-un dosar penal de înșelăciune și fals informatic. În fapt, în perioada 1 martie 2021 – 15 noiembrie 2023, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, angajat în cadrul unui centru comercial, ar fi efectuat 55 de operațiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deși, comenzile inițiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive și în parte nereturnate”, a transmis, vineri, Poliția Capitalei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sursa citată a precizat că, în 19 cazuri, bărbatul, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false, acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur și nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menționate, scrie News.ro.
”De asemenea, în 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicație care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienților săi. Ulterior, banii aferenți returului ar fi fost livrați în conturile unor persoane, diferite față de cele care au plasat comenzile inițiale reale”, a mai transmis sursa citată.
Potrivit polițiștilor, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul ar fi creat o comandă folosind aplicațiile societății prejudiciate, pentru a emite un bon de comandă pe numele unei rude.
”Comanda ar fi fost confirmată și inițiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi, bănuitul ar fi procesat returul comenzii și ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor. Astfel, prin cele 55 de operațiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de peste 440.000 de lei. Probatoriul administrat a relevat faptul că bărbatul, cu sprijinul a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 57 de ani, ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia”, a mai transmis Poliția.
Bărbatul și alte În baza probatoriului administrat în cauză, față de bănuit și alte șase persoane a fost șase persoane au fost reținute.
Surse jidiciare au precizat că bărbatul a fost angajat IKEA, iar prejudiciul a fost produs acestui operator economic.