IKEA susține că nu acceptă utilizarea de lemn provenit din păduri virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele companiei și respinge acuzațiile Greenpeace precizând că acestea creează confuzie prin interpretarea diferită a noțiunilor de "păduri mature" și "păduri cu caracter primar".
"Am analizat atent raportul Greenpeace pentru România, publicat pe 10 aprilie, și suntem în dezacord complet față de modul în care Ikea este reprezentată în acest studiu, în care se susține faptul că lemnul din pădurile virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, ajunge în piesele de mobilier Ikea. Fără excepții, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre", se arată într-o reacție a companiei transmisă la solicitarea Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În context, retailerul suedez arată că este necesară o protecție susținută, din partea tuturor, pentru a evita deteriorarea naturalității pădurilor și a biodiversității și menționează că a încurajat un dialog deschis și transparent pe această temă.
"Prin urmare, respingem acuzațiile prezentate în raport, întrucât informațiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noțiunilor de "păduri mature" și "păduri cu caracter primar". Raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine. Cu toate acestea, există mai multe criterii pentru definirea pădurilor virgine, vârsta fiind doar unul dintre acestea. Conform legislației aplicabile în România și standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine și cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la nivelul de perturbare sau management, compoziția speciilor din arboret, prezența tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporția arborilor aflați la limita fiziologică de vârstă, prezența lemnului mort în toate stadiile de descompunere și altele", a explicat sursa citată.
Potrivit IKEA, pădurile virgine și cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC) iar protecția acestora face parte din cerințele codului de conduită al furnizorilor companiei (IWAY) privind silvicultura.
"Deoarece lemnul nostru este certificat FSC, toate lanțurile de aprovizionare și pădurile sunt supuse unor verificări anuale de către organismele de certificare acreditate de FSC - audituri ale lanțului de custodie și ale managementului forestier. În plus față de aceste audituri, IKEA efectuează anual mai multe audituri forestiere și audituri ale lanțului de aprovizionare cu lemn", se mai arată în documentul transmis de companie.
Organizația de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că ar fi implicat în "distrugerea pădurilor străvechi din România" pentru producția de mobilier, acuzații pe care IKEA a spus că le analizează cu seriozitate, informează DPA.
O investigație Greenpeace a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munții Carpați, ar fi utilizat de compania suedeză la producția de mobilier. Mai mulți producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la acești furnizori ar fi fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 țări.
CITEȘTE ȘI Netopia investește într-un site de vânzări echipamente nautice"IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă", a declarat expertul Greenpeace, Gesche Jürgens.
Greenpeace spune că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit și depozitele de cherestea. Activiștii Greenpeace intenționează să predea rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.
Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că "lemnul ilegal și practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanțul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale".
CITEȘTE ȘI FOTO Auchan a introdus în România un nou concept de hipermarket. Niveluri de preț diferite în funcție de cantitateGreenpeace menționează faptul că Munții Carpați din România găzduiesc populații mari de urși, lupi, capre negre, râși și multe plante rare. Doar 2,4% din aceste păduri sunt în prezent protejate de defrișare, susține Greenpeace.
Se estimează că România a pierdut jumătate din pădurile sale străvechi în ultimii 20 de ani. Strategia UE privind biodiversitatea oferă protecție pentru pădurile străvechi.