UPDATE: ANCP a închis "Halele Obor", nu Piața Obor. Piața Obor, una dintre cele mai mari din București, a fost închisă temporar de către comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), potrivit unui anunț postat la intrarea în piață.
Halele Centrale Obor din București au fost închise temporar în urma unor controale ale comisarilor de la Protecția Consumatorilor în urma cărora s-au găsit vitrine neigienizate, produse nesigure sau expirate puse în vânzare. Au fost retrase din circuitul consumului uman 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în special carne și lactate, și au fost date amenzi de 365.000 de lei.
Au fost controlați 26 de operatori economici, cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 365.000 de lei, și 2 avertismente.
De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare, respectiv: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a cantității totale de circa 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne și produse lactate, oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 de operatori economici și propunerea închiderii unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor.
ANPC a demarat recent o serie de controale în toată țara pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniu.
Luni, comisarii de la Protecția Consumatorilor au dispus suspendarea activității pe o durată de cel mult 6 luni pentru Piața Berceni, implicit a tuturor operatorilor economici care activau în interior, fiind retrase definitiv de la comercializare circa 900 kg de produsele alimentare cu deficiențe (preparate din carne și produse lactate).
Au fost verificați 26 de operatori economici și, în urma acestor acțiuni, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 136.000 lei.
Printre cele mai importante deficiențe constatate în urma controalelor realizate luni în piețele Sudului, Berceni, Olteniței, Reșița și Străduinței din Capitală precum și în magazinele din incintele acestora au fost: utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (cu zone cu rugină); comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice (consistență moale, mucegai, lovituri mecanice); nerespectarea temperaturilor recomandate de producător pentru preparatele din carne, mezeluri, produse lactate; comercializarea unor produse nesigure; nerespectare condițiilor de depozitare pentru membranele naturale; prezența mucegaiului, a exfolierilor de vopsea, pânzelor de păianjen, conductelor cu izolații realizate din saci din plastic (la nivelul tavanului); pubele amplasate în vecinătatea imediată sau chiar cu contact cu ambalajele cu produse agricole; depozitarea excesivă a mărfurilor agricole în spațiile dintre tarabe.