The Guardian: Consumatorii de vin care caută un "chilipir" ar trebui să se orienteze spre producătorii români. România poate profita de producția globală slabă de vin și de Brexit

The Guardian: Consumatorii de vin care caută un "chilipir" ar trebui să se orienteze spre producătorii români. România poate profita de producția globală slabă de vin și de Brexit
scris 20 nov 2017

Publicația britanică The Guardian laudă vinurile românești pentru raportul avantajos calitate-preț și afirmă că producătorii din România ar putea profita atât de recolta slabă de struguri de anul acesta, cât și de Brexit.

Situația actuală nu este deloc favorabilă pentru producătorii europeni de vin și consumatorii britanici. Declinul lirei sterline majorează costurile importatorilor din Marea Britanie, iar recolta de struguri foarte slabă din țările cu tradiție în fabricarea de vinuri prevestește o înrăutățire a situației.

Urmărește-ne și pe Google News

Producția mondială de vin a scăzut cu 8,2% în 2017, până la 246,7 milioane hectolitri, cel mai redus nivel înregistrat după 1961, însă Portugalia, România, Ungaria și Austria au fost singurele țări din Europa a căror producție de vin a crescut comparativ cu 2016, potrivit estimărilor preliminare publicate marți de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). Declinul producției globale are loc în contextul în care vremea nefavorabilă a lovit recoltele producătorilor de vin din țări precum Franța sau Italia.

Producția de vin a României a crescut cu 64% comparativ cu 2016, de la 3,3 până la 5,3 milioane hectolitri, ceea ce o plasează pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin. 

Carrefour nu va mai vinde în România anumite ouă sub marca proprie CITEȘTE ȘI Carrefour nu va mai vinde în România anumite ouă sub marca proprie

Clienții britanici care caută calitate și prețuri mici se pot reorienta către vinurile românești, potrivit publicației britanice. Retrocedările de terenuri după căderea regimului comunist au stimulat producția de vin în România, iar costurile mici cu forța de muncă, alături de faptul că România nu a adoptat moneda euro, fac ca prețurile să fie competitive.

Printre producătorii de vin din România, The Guardian menționează Cramele Recaș și Prince Știrbey.

Cramele Recaș a fost printre primele privatizate după 1989, fiind deținută de englezul Philip Cox și doi parteneri români, Ioan Georgiu și Gheorghe Iova. Spre deosebire se mulți alți producători europeni, Cox povestește că recolta sa a fost, în acest an, cea mai bogată de până acum. De altfel, Cox spune că a vândut atât struguri, cât și must producătorilor din Italia și Spania, ale căror recolte au fost dezastuoase.

Crama face vinuri pentru multe supermarket-uri din Marea Britanie și, uneori, comercializează același vin sub diferite etichete. Printre mărcile comercializate prin retaileri bitanici se numără Bradshaw Pinot Grigio, vândut în rețeaua Asda și Nonius, care se vinde în supermarketuri Aldi. O sticlă din aceste sortimente este vândută pentru 5-6 lire sterline.

În ceea ce privește Crama Prince Știrbey din Drgășani, aceasta a fost înapoiată familiei primilor săi proprietari la începutul anilor 2000. Astfel, crama aparține Ileanei Kripp, nepoata prințesei Maria Știrbey, și soțul ei, Jakob Kripp. Publicația britanică menționează două vinuri ale cramei: Tamâioasă Româneasca Sec 2016 și Negru de Drăgășani 2016, care se vând în Marea Britanie cu 10,5 lire sterline, respectiv 14,5 lire sterline.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
producatori
crame
the guardian
cramele recas
stirbey