Temeri pentru o criză a cartofilor în Europa

Temeri pentru o criză a cartofilor în Europa
scris 6 nov 2024

Un aliment practic indispensabil și la îndemâna oricui, cartoful riscă să fie supus unei crize. Aceasta din cauza prețului în creștere pe piețele internaționale, pe fondul producției mai scăzute din acest an, conform Il Sole 24ore.

La 30 septembrie 2024, prețurile de consum au crescut cu 15 cenți față de anul precedent, iar costurile de producție au atins niveluri record. Semnale extrem de îngrijorătoare vin dinspre două țări mai producătoare, Germania și Franța, marcate de scăderi mari ale producției. În timp ce Spania a fost nevoită să oprească exporturile pentru a satisface consumul intern, arată G4Food.

Urmărește-ne și pe Google News
Discounterul german Penny deschide un nou magazin în România CITEȘTE ȘI Discounterul german Penny deschide un nou magazin în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cazul Spaniei a ridicat, de asemenea, o întrebare: ar putea fi acesta începutul unei crize pentru una dintre cele mai populare produse alimentare în Europa? Schimbările climatice, dăunătorii și, în cazul Italiei, interdicția de a utiliza anumite substanțe chimice, afectează direct producția.

Creștere mai mare, producție mai mică

Lipsa cartofilor pe piețele internaționale tinde să devină o problemă serioasă: doar în ultima campanie de recoltare din acest an, Europa a pierdut 11.000 de hectare cultivate cu cartofi, conform datelor prezentate de cea mai mare federație a producătorilor de cartofi din Italia.

EXCLUSIV Sameday apelează la deținuți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sameday apelează la deținuți

Un alt trend îngrijorător este și cel al sectorului de cartofi pentru sămânță: ploile abundente au avut un impact negativ atât asupra randamentelor, cât și asupra calității, determinând declasarea sau eliminarea unor cantități mari de produs.

Pe lângă aceasta, industria produselor procesate din cartofi – care în țările OCDE reprezintă peste 60% din consumul final – este un competitor extrem de agresiv. Proiecțiile în cadrul acestui sector foarte dinamic indică o creștere a cererii cu 70% până în 2030. În consecință, mulți producători preferă să se reorienteze către contractele mai profitabile oferite de industrie.

Rețeaua de magazine Diana se extinde - FOTO CITEȘTE ȘI Rețeaua de magazine Diana se extinde - FOTO

Ca detaliu important în tabloul general, România nu este dependentă de importurile directe de cartofi, ba chiar exportă. Însă o altă formă de dependență este faptul că importă cartofi congelați, pentru că nu există unități de prelucrare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cartofi
europa