Supermarketurile europene nu mai vând carne de vită din Brazilia din cauza legăturilor cu defrișările

Supermarketurile europene nu mai vând carne de vită din Brazilia din cauza legăturilor cu defrișările
scris 16 dec 2021

Șase lanțuri de supermarketuri din Europa, inclusiv două deținute de grupul belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, și o subsidiară a Carrefour, au anunțat că vor înceta să mai vândă unele sau toate produsele din carne de vită provenită din Brazilia din cauza legăturilor cu defrișările pădurilor amazoniene, transmite Reuters.

Promisiunile făcute miercuri seara variază de la încetarea completă a vânzării oricăror produse din carne provenită din Brazilia, începând din 2022, cum a promis lanțul Lidl Netherlands, până la măsuri mai țintite precum vânzarea anumitor produse din carne de vită, cum este pastrama de vită, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Multe dintre produsele vizate de această interdicție au legătură cu grupul brazilian JBS SA, cel mai mare procesator mondial de carne.

Boicoturile sunt o reacție la o investigație făcută de publicația Reporter Brasil conform căreia grupul JBS achiziționează, în mod indirect, vite crescute în zonele defrișate ilegal, conform unei scheme în cadrul căreia vitele crescute pe o bucată de teren defrișată ilegal sunt vândute unei ferme care respectă legea după care sunt revândute unui abator, pentru a le fi ascunsă regiunea de proveniență.

Defrișarea pădurilor amazoniene din Brazilia, cele mai mari păduri tropicale ale lumii, s-a intensificat după ce președintele Jair Bolsonaro a fost numit în funcție, în 2019, și a eliminat o parte din legile care protejau mediul. Bolsonaro vrea să promoveze creșterea animalelor și mineritul în pădurile amazoniene pentru a scoate regiunea din sărăcie. Potrivit Reuters, în 2021 defrișările de păduri amazoniene au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, fiind defrișată o suprafață mai mare decât statul american Connecticut. Cea mai mare parte din terenul defrișat este utilizat pentru creșterea vitelor.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Printre alte angajamente făcute miercuri seara, Albert Heijn, cel mai mare lanț de supermarketuri din Țările de Jos și totodată o subsidiară a grupului Ahold Delhaize, a anunțat că va înceta să mai cumpere orice tip de carne de vită din Brazilia. De asemenea, Auchan France va elimina de pe rafturile magazinelor sale produsele de pastramă de vită care au legătură cu JBS iar supermarketurile Carrefour Belgium și Delhaize vor înceta să mai comercializeze marca de pastramă de vită Jack Link, deoarece JBS și Jack Link au un joint venture care produce pastramă. În Marea Britanie, lanțul de supermarketuri Sainsbury's va înceta să mai cumpere carne de vită din Brazilia, adăugând că 90% din carnea sa de vită provine deja din Marea Britanie și Irlanda. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de vita
brazilia