Șeful Protecției Consumatorului Constanța: Ne aflăm acum în situația în care an de an continuăm să autorizăm ca fast-food locații care, după părerea noastră, nici nu ar trebui să existe pe litoral

Șeful Protecției Consumatorului Constanța: Ne aflăm acum în situația în care an de an continuăm să autorizăm ca fast-food locații care, după părerea noastră, nici nu ar trebui să existe pe litoral
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2019

Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, Horia Constantinescu, propune găsirea unei formule împreună cu reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor astfel încât să nu mai fie autorizate toate unitățile de alimentație care nu îndeplinesc toate criteriile. El consideră în fiecare an sunt autorizate ca fast-food unități care nici nu ar trebui să existe pe litoral și mai spune că, dacă unitatea respectivă nu are autorizație de construcție, atunci ar trebui să nu poată fi autorizată din punct de vedere sanitar-veterinar.

Horia Constantinescu a declarat, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural, că în urma controalelor făcute pe litoral comisarii CJPC găsesc unități de alimentație care nu ar fi trebuit să fie autorizate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ne trezim în continuare cu locații autorizate pe care noi credem că nu numai că nu îndeplinesc, dar nu ar trebuit să îndeplinească nici pentru Pakistan și totuși au avizele de instituția dumneavoastră (n.r. - DSVSA Constanța). Este adevărat că noi am făcut o evaluare și am constatat că parte dintre ele sunt emise, așa cum se făceau în trecut, pe declarații pe propria răspundere a operatorului economic, dar parte dintre ele totuși primesc vizita colegilor dumneavoastră și sunt autorizate", a afirmat Constantinescu.

San Francisco, primul oraș din SUA care interzice vânzarea țigărilor electronice CITEȘTE ȘI San Francisco, primul oraș din SUA care interzice vânzarea țigărilor electronice

El a precizat că, în urma unui control făcut în Eforie Nord și în Eforie Sud, a găsit asemenea unități care nu ar fi trebuit autorizate.

"Am desfășurat o acțiune de control vineri în Eforie Nord și ieri în Eforie Sud. Opt dintre locații, după părerea noastră, nu înțelegem de ce s-au autorizat. În primul rând, nu au autorizație de construire. În al doilea rând, ele nu există de punct de vedere urbanistic. Conform OUG, ele trebuie să fie locații cu destinație alimentație publică pentru a fi autorizate, noi vorbim de niște cașcarabete, aplecători", a mai afirmat șeful CJPC Constanța.

El a menționat că anul trecut a avut o discuție în acest sens cu șeful ANSVSA.

"Am luat legătura și cu președintele instituției dumneavoastră încă de anul trecut, rugându-l să stabilim care este ștacheta sub care niciuna dintre instituții nu mai coboară. Stabilisem cu domnia sa atunci că la nivel de cașcarabete, aplecători nu mai emitem autorizații. Totuși noi ne confruntăm… Ieri, de exemplu, am închis 3 patiserii. Nu aveau nici frontul de geamuri, nu există între zona de gătit și… parcurgând actele dumneavoastră știm că trebuie locația să fie la adăpost de praf și de insecte. Ele nu aveau nici ușă de intrare în spațiul de preparare a alimentelor și totuși aveau autorizație sanitară veterinară emisă în acest sezon”, a afirmat Horia Constantinescu.

El își dorește ca CJPC și DSVSA să stabilească până la ce limite acceptă ca anumite unități de alimentație publică să funcționeze pe litoral.

"Eu îmi doresc să stabilim interinstituțional, fără să avem neapărat protocoale, că fiecare are niște atribuții clare consfințite de lege, până la ce limită coborâm, până unde acceptăm ca anumite sectoare de alimentație publică trebuie interzise pe litoralul românesc. Noi ne aflăm acum în situația în care an de an continuăm să autorizăm ca fast-food locații care după părerea noastră nici nu ar trebui să existe pe litoral. Pe plaja de la Eforie Nord au apărut alte 20 de cașcarabete, adevărat autorizate de Primăria Eforie (…) cu două grătare înăuntru, fără chiuvete, fără scurgere în pardoseală, care au autorizație de funcționare. Eu aș vrea în cel mai transparent mod să văd, cer o întâlnire între reprezentanții conducerii celor două instituții fie și la nivel de București, de autorități centrale. L-am informat pe președintele Autorității Naționale a Protecției Consumatorului, avem disponibilitatea de a stabili de unde sub ce nu mai coborâm”, a precizat Constantinescu.

Restaurante din Eforie Nord și Eforie Sud, suspendate de Protecția Consumatorului. Probleme și pe plajă cu șezlongurile CITEȘTE ȘI Restaurante din Eforie Nord și Eforie Sud, suspendate de Protecția Consumatorului. Probleme și pe plajă cu șezlongurile

Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor a mai spus că ANPC-ul a devenit "durul" pieței de alimentație publică, iar ANSVSA - instituția care blagoslovește cu avize.

"Suntem situați în zona de derizoriu, unii să emită autorizația de funcționare în iunie și noi să o retragem la sfârșitul lui iunie pentru neîndeplinirea deloc a niciunuia dintre criteriile de emitere a acesteia. (…) Ne trezim într-o poveste ciudată. ANPC-ul a devenit durul pieței de alimentație publică, sanitar-veterinarul este cel care blagoslovește cu avize. Mi-aș dori acest lucru să fie până ne trezim în full sezon că găsim o formulă în care stabilim, dacă are construcție neautorizată, ce pot eu autoriza din punct de vedere sanitar-veterinar? Dacă nu are o autorizație de construire, dacă este o aplecătoare, ea nu poate fi autorizată pentru că încalcă OUG 99, care spune clar spațiile de alimentație publică trebui să aibă destinația specială de alimentație, nu spațiu comercial, ci spațiu destinat alimentației publice", a explicat Horia Constantinescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
fast-food
cjpc