Importurile de sare din Ucraina și Belarus, care acoperau o mare cantitate de sare comercializată în România pentru consumul uman, au fost afectate de invazia Rusiei în țara vecină și de sancțiunile economice impuse Belarusului, care a permis trupelor rusești să atace Kievul de pe teritoriul său. În acest context, Societatea Națională a Sării - Salrom, unicul producător autorizat de sare pe plan național, și-a programat investiții de 90 milioane lei anul acesta, pentru modernizarea fluxurilor de producție și ambalare, în scopul reducerii costurilor de producție și creșterea competitivității sării locale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Salrom este unic producător autorizat de sare pe plan național, compania fiind clasificată drept ”societate de interes strategic”. Activitatea principală a societății constă in exploatarea sării și a altor produse nemetalifere și prepararea acestora în vederea comercializării pe piața internă și externă.
Piața locală
Pe piața din România sunt vândute 3 tipuri de sare, clasificate în funcție de metoda de obținere:
- sare gemă, extrasă din zăcămintele de sare;
- sare marină, obținută prin evaporare din apă de mare sau lacuri;
- sare recristalizată, obținută prin recristalizarea saramurii extrase prin sonde.
În principal, preferințele consumatorilor se îndreaptă către sarea de mare și cea recristalizată, cumpărătorii fiind influențați de gradul de alb al produsului și mai puțin atrași de sarea gemă, care conține o serie de minerale (calciu, magneziu, fier), benefice pentru consumator, dar care dau o culoare mai închisă față de sarea recristalizată sau sarea de mare.
Mai mult, în cazul sării alimentare este dificil de concurat cu sarea de mare, importată din Turcia sau Egipt, având în vedere că pentru producerea acesteia cheltuielile sunt minime.
De asemenea, pe piață există o multitudine de sortimente de sare și produse de sare, care în marea majoritate sunt produse de nișă, precum sare roz de Himalaya sau sare albastră de Persia.
CITEȘTE ȘI LEGE Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate doar pe banii statului. Proprietarii nu le vor putea vinde 25 de ani decât cu rambursarea sumelorImporturile de sare din Ucraina și Belarus
Conform unui document oficial analizat de Profit.ro, o mare cantitate de sare din cea importată în România pentru consumul uman provenea din țări precum Belarus și Ucraina. Aceste state au avut o politică de subvenționare a consumurilor energetice (gaze naturale, combustibili, energie electrică) și a costurilor de transport aferente producerii și comercializării sării.
În aceste condiții, în care concurența sării ieftine din cele două țări s-a diminuat sau a dispărut chiar, Salrom are în curs de implementare o strategie de re-branding, cu scopul de repoziționa în piață produsele sale, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI Minister, despre Casa Verde Fotovoltaice: Firma care a câștigat contractul de realizare a softului avea un singur angajatNoi investiții pentru producerea sării românești
Astfel, în programul de investiții al Salrom pe anul 2022 s-au prevăzut cheltuieli de investiții în cuantum de aproximativ 90 milioane lei, pentru a acoperi: menținerea capacității de producție, retehnologizarea și eficientizarea producției, respectiv protecția mediului și a zăcămintelor.
De asemenea, printre obiectivele de investiții prevăzute pentru anul în curs și următorii doi ani, destinate producției de sare, se regăsesc:
- implementarea unui nou flux de măcinare modern în subteranul Sucursalei Salina Ocna Dej;
- modernizarea fluxurilor de preparare/măcinare; implementarea de noi fluxuri automate de ambalare, paletizare și înfoliere;
- modernizarea instalației de recristalizare a sării cu tehnologie modernă la sucursala Salina Cacica.
”Obiectivele de investiții vor avea drept scop modernizarea fluxurilor de producție, ambalare și comercializare a sării, reducerea costurilor de producție și creșterea competitivității”, se arată în documentul citat.