În vreme de restricții de circulație și de întruniri, România reușește organizarea - la data programată - a celui mai important concurs internațional de vinuri din Europa de Sud-Est, primul și singurul de pe întreg mapamondul din această perioadă, anunță organizatorii.
VINARIUM, o competiție a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) si a Federației Marilor Concursuri Internaționale de Vin (VINOFED), aflată la a XVII-a ediție, va face cunoscute vinurile medaliate vineri, O5 iunie, orele 16, pe www.iwcb.ro.
Echipa VINARIUM (Institutul Vinului) a mutat jurizarea internațională - prin intermediul unei platforme de comunicare plătite și o aplicație proprie - în spațiul online. Premiera mondială realizată de români este cu atât mai importantă cu cât, in aceste luni, nu se pot organiza târguri, expoziții, concursuri. 36 de specialiști din 12 țări au primit eșantioane din cele aproape 900 de probe provenite din diferite zone viticole ale lumii, din Europa până la Antipozi. Expedierea mostrelor s-a făcut prin curierat rapid, timpii de “călătorie” variind intre 24 si 48 de ore.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Masters of Wine, WSET Diploma și Degustători Autorizați s-au “întâlnit” pe internet pentru a ierarhiza vinuri românești și străine, având la dispoziție același inventar (pahare și termometre identice, de ex.). Fiecare jurat a trebuit să judece perfect sincronizat cu ceilalți colegi de panel câte 50 de vinuri pe zi, timp de una, două, trei sau patru zile.
Sectorul viti-vinicol din România are nevoie de vizibilitate și de un “restart” în epoca “post-corona”, întâmpinând în prezent dificultăți date de blocajele HORECA, dar și din cauza lipsei evenimentelor profesionale și de public. Soluția românească pune din nou lumina pe vinurile valoroase și, pe lângă faptul că este o soluție unanim apreciată, devine si matrice, model pentru alte competiții cu vechime și notorietate, din țări mult mai dezvoltate decât România. Toate acestea aduc un serviciu consistent vinului românesc, imaginii României (locul 6 în Europa la producția de vin), arată sursa citată.
Cătălin Păduraru, Președintele VINARIUM, consideră că soluția de pionierat a venit firesc întrucât grupul de cercetare pe care îl conduce este orientat către studiul tehnologiilor avansate și se raportează doar la reperele științifice. În portofoliul de lucru al ONG-ului sunt cuprinse și alte activități inovative sau cu un potențial puternic impact pentru public, operatori comerciali și pentru industria vinului: branding multisenzorial, sunetul vinului (o altă premieră absolută), studii în neuro-feedback, traducerea în engleză a lucrării Cramele din România (în domeniu, prima monografie completă), traducerea în română a cărții Ocolul Pământului în 80 de vinuri de Mike Veseth - The Wine Economist (autorul best seller-ului Războaiele Vinului), editarea publicației Wine Special Actor, implementare IA, AR, VR în strategiile de dezvoltare și comunicare (inclusiv în oenoturism), crearea unei platforme interactive pentru evenimentele dedicate vinului șamd.
“În timp ce entități de stat cheltuie fără niciun folos bugete considerabile, noi ne străduim să elaborăm - fără a fi finanțați - studii importante, să generăm și să punem în practică soluții care produc valoare adăugată mare, convertibilă internațional, contribuind la binele colectiv. Este firesc să căutăm oameni cu viziune care să ne sprijine, Parteneri privați care să ni se alăture. Modalitatea noastră de a le răsplăti efortul este aceea de a-i asocia cu evenimente sau lucrări cu mare vizibilitate - așa cum se dovedește a fi VINARIUM 2020”, conchide Cătălin Păduraru, lansând astfel și o invitație la Mecenat și Parteneriat.