Depistarea pozitivă cu coronavirus a unui angajat la o fabrică din industria alimentară va produce închiderea acelei fabrici, astfel că riscul ca unele unități de producție din industria alimentară să-și oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, susține președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu.
Potrivit unui comunicat al SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu a solicitat Guvernului să adopte măsuri pentru sprijinirea industriei alimentare în contextul crizei provocate de coronavirus, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În ceea ce privește industria alimentară, solicităm în regim de urgență ca Guvernul să-și facă timp pentru a stabili împreună cu organizațiile din sector un set de măsuri care să sprijine producția de alimente într-o perioadă în care se așteaptă ca multe firme să-și diminueze activitatea, iar altele chiar să falimenteze. Măsurile pe care Guvernul trebuie să le adopte trebuie să împiedice acest lucru. Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-și oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, deoarece acest lucru se va întâmpla la primul angajat depistat pozitiv cu coronavirus. Deocamdată, companiile și-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plan integrat, la nivel național, de prevenție. Sunt încă multe întrebări la care antreprenorii din industria alimentară așteaptă răspunsuri din partea Guvernului, iar cu cât ele vor veni mai repede, cu atât sectorul va avea mai puțin de suferit", a afirmat Frumosu.
Pe de altă parte, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, care are derulare proiecte pe fonduri europene, solicită Ministerului Fondurilor Europene, Autorității de Management și Ministerului Finanțelor Publice suspendarea contractelor de finanțare și a contractelor de subvenție pe perioada pandemiei, se menționează în document.
În plus, companiile din industria alimentară solicită adoptarea cât mai rapidă a măsurilor care se impun pentru a evita închiderea multor start-up-uri și aplicarea unor corecții financiare pe fondul blocării activității firmelor din cauza epidemiei de coronavirus.
O altă solicitare a organizației sindicale este găsirea unor soluții privind acordarea de facilități fiscale firmelor nou-înființate pe fonduri europene.
"Vorbim aici de start-up-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, producția de alimente, restaurante, activități muzeistice, afterschool-uri, saloane de înfrumusețare, cosmetică etc. și care acum nu-și mai pot desfășura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus. Ele se află în perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu își mai pot atinge indicatorii de performanță, conform ghidului proiectului. Această stare afectează, atât start-up-urile, cât și administratorii schemelor de minimis, cei din urmă fiind puși în situația ca, absolut fără nicio vină, să suporte corecții financiare, ceea ce înseamnă că vor avea de dat înapoi bani. Este anormal ca prin prevederile art. 6 din Instrucțiunea nr. 4/12.03.2020 să ne solicite 'ca în termen de 10 zile calendaristice de la declararea de către autorități a eliminării riscului de răspândire a infecției cu COVID 19 beneficiarii să depună la organismul intermediar un plan de acțiuni de recuperare a întârzierilor provocate de această situație....'. Problema este că o mare parte a beneficiarilor de subvenții, din cauza restrângerii sau închiderii activității, nu mai pot realiza procentul pentru primirea tranșei a doua de finanțare. Considerăm că o măsură unitară ar fi cea mai optimă pentru a nu aduce prejudicii bunului mers al afacerilor și proiectelor", a comentat Dragoș Frumosu.