Proprietarii de hoteluri și restaurante insistă pentru redeschiderea imediată a spațiilor de servit masa în interior, cu măsuri de siguranță sanitară, și scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie.
Guvernul a stabilit, la nivel național, că în zonele cu rata de infectare între 1,5 și 3 la mie, restaurantele vor putea funcționa, dar la 30% din capacitate și cu program limitat. În zonele cu rată de peste 3 la mie trebuie închise. Activitatea este restricționată la 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie, programul fiind redus până la ora 23.00.
În anumite zone a fost decis, la nivel local, ca activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare să fie permisă doar pentru persoanele cazate acolo. De asemenea, este permisă doar prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, Dragoș Petrescu, secretarul general al Asociației barurilor și restaurantelor - HORA, care reunește operatori din industria HoReCa, și proprietar al lanțului City Grill, a avertizat, prin intermediul Profit.ro, că ajutorul pe care statul îl acordă barurilor și restaurantelor, anunțat în premieră de Profit.ro, și care se ridică la 20% din diferența de cifră de afaceri din anul trecut și acest an va reuși să salveze de la faliment 15.000 de firme din totalul celor 45.000 existente în piața HORECA, va sprijini activitatea altor 20.000 de societăți, însă nu va reuși să țină în viață alte 10.000 de unități.
Acum, într-o scrisoare deschisă adresată, la început de an, noului Guvern, respectiv premierului, ministrului Sănătății și ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, HORA solicită din nou redeschiderea imediată a restaurantelor la interior.
"Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector și riscul de faliment ce amenință mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgență următoarele măsuri: 1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranță sanitară. 2. Scoaterea restaurantelor de sub incidența procentului de 3/1000 de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de toți operatorii", se precizează în document.
CITEȘTE ȘI AUDIO Donald Trump a insistat, într-un apel telefonic, ca secretarul de stat din Georgia „să găsească” voturi pentru a schimba rezultatul alegerilorHORA reiterează că redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță în unitățile în care se respectă reglementările sanitare.
"Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele: menținerea în activitate a 40.000 de operatori și a 400.000 de angajați. Estimările cu privire la închiderea business-urilor și șomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu strictețe a regulilor de către operatori în perioada de restricții; lipsa clarității în ceea ce privește populația orașelor (vezi București)", potrivit scrisorii transmise de organizația patronală a restaurantelor.
De asemenea, HORA cere o întrevedere conducerii Guvernului, pentru a discuta aceste aspecte.
Conform sursei citate, înainte de criza COVID-19, în sectorul HoReCa activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro, care angajau aproximativ 190.000 de salariați, adică 10% din numărul total al angajaților care activează în sectorul privat.
"Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile din anul 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori", potrivit textului scrisorii publicate de HORA.
Organizația patronală a restaurantelor notează că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajați și aport consum) și 0,74% impact financiar indirect (furnizori și investiții).