Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în august, pentru a cincea lună consecutiv

Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în august, pentru a cincea lună consecutiv
scris 2 sep 2022

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și august, pentru a cincea lună consecutiv, coborând și mai mult față de maximul istoric atins în martie, reluarea exporturile ucrainene de cereale contribuind la îmbunătățirea perspectivelor aprovizionării, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO AFI Europe a început construirea primului său parc de retail din România. \ CITEȘTE ȘI FOTO AFI Europe a început construirea primului său parc de retail din România. "Am avut niște dificultăți la început cu retailerii, care erau angajați în alte proiecte."
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În august, acest indice a scăzut la 138 puncte, față de valoarea revizuită de 140,7 puncte atinsă în iulie. Chiar dacă a scăzut timp de cinci luni, acest indice este în prezent cu 7,9% mai mare decât era în august 2021.

Potrivit FAO, prețurile cerealelor au scăzut cu 1,4% în august, față de iulie, ca efect al acordului încheiat între Ucraina și Federația Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră și a perspectivelor favorabile privind recolta de grâu în America de Nord și Rusia. Dar prețul porumbului a crescut cu 1,5% luna trecută deoarece vremea extrem de călduroasă a redus perspectivele privind producția din Europa și SUA.

Prețurile uleiurilor vegetale, ale zahărului, cărnii și produselor lactatelor au scăzut în august, reflectând îmbunătățirea aprovizionării.

Tot vineri, FAO a dat publicității și un set de estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2022. FAO se așteaptă la o scădere a producției globale de cereale până la 2,774 miliarde de tone, față de previziunea precedentă, de 2,792 milioane de tone, cu 1,4% sub nivelul producției mondiale de cereale în 2021.

Înrăutățirea previziunilor vine ca urmare a perspectivelor privind reducerea producției de porumb din emisfera nordică, din cauza condițiilor meteo, și a scăderii randamentelor în Uniunea Europeană, a precizat FAO. 

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente