Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut semnificativ în martie, din cauza reducerii cererii, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19) și a declinului prețului la țiței, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În martie, acest indice a scăzut cu 4,3%, comparativ cu februarie, până la un nivel de 172,2 puncte, scrie Agerpres.
"Declinul prețurilor este determinat în special de cerere, nu de furnizare, iar cererea este influențată de deteriorarea semnificativă a perspectivelor economice", a afirmat economistul FAO Abdolreza Abbassian.
CITEȘTE ȘI ANAF: Susținerea contestațiilor se poate face online sau prin telefon. Inspectorii pe teren doar pentru a verifica respectarea ordonanțelor militare și doar excepțional în cazuri de evaziuneCel mai semnificativ declin în martie l-a înregistrat prețul la zahăr - 19,1% - comparativ cu luna precedentă, în urma reducerii consumului și a cererii mai reduse din partea producătorilor de alcool etilic, în urma recentului declin al prețului la țiței, precizează FAO.
Prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 12%, în urma declinului prețurilor la uleiul de palmier, pe fondul incertitudinilor privind impactul pandemiei asupra piețelor. Și prețul produselor lactate a scăzut cu 3% iar cel al cărnii cu 0,6%, în urma reducerii cererii. La cereale, prețurile au înregistrat un recul de 1,9%, în timp ce prețul orezului a sfidat tendințele, crescând pentru a treia lună consecutiv, pe fondul informațiilor că Vietnamul ar putea interzice exportul. FAO a precizat că Vietnamul a dezmințit aceste informații.