Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, o lege prin care se introduc măsuri mai stricte în privința gestionării deșeurilor, inclusiv obligația producătorilor și deținătorilor de a colecta selectiv cel puțin hârtia, sticla, metalul și plasticul. Proiectul modifică o OUG emisă de Guvern în vederea ridicării procedurii de infringement inițiată de Comisia Europeană în domeniu.
Proiectul instituie obligația ca autoritățile locale să aplice instrumentul economic "plătește pentru cât arunci", care va stimula colectarea separată. Parlamentul a eliminat din OUG posibilitatea ca acest instrument să nu fie folosit, fiind la latitudinea autorităților locale să stabilească unde este posibil "din punct de vedere tehnic" să fie aplicat, scrie News.ro.
Față de forma Guvernului, care permitea tot în măsura posibilităților tehnice aplicarea colectării selective, proiectul trecut de Parlament instituie o obligație în acest sens pentru cel puțin patru categorii de deșeuri.
"Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă", se arată în proiect. Prin producători de deșeuri se înțeleg operatorii economici, și nu generatorii, respectiv persoanele fizice.
CITEȘTE ȘI KFC și Pizza Hut și-au unit forțele și formează cel mai mare grup de restaurante, cu o rețea de circa 100 de unități și peste 4.000 de angajațiProiectul își propune să ajute la atingerea țintelor stabilite de Comisia Europeană pentru statele membre privind deșeurile, precum atingerea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri, dar și o cantitate de 4 kilograme pe cap de locuitor de deșeuri electrice colectate, iar biodeșeurile să fie colectate spre valorificare.
Inițiativa a fost adoptată cu 232 de voturi "pentru" și 24 de voturi ”împotrivă”, Camera Deputaților fiind for decizional.
Potrivit Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 4,3, iar rata de reciclare și compostare este de 13,4%, în timp ce obiectivele de reutilizare/reciclare sunt de 50%.
Comisia Europeană a lansat în mai o procedură de infringement împotriva României și a altor 13 state, pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la deșeuri.
Procedurile Comisiei se referă la neraportarea îndeplinirii sarcinilor referitoare la reutilizarea, reciclarea și recuperarea deșeurilor, în conformitate cu Directiva Cadru pentru Deșeuri, Directivs pentru Deșeurile Electrice și de Echipamente Electronice, irectiva pentru Baterii, Directiva pentru Ambalaje, Directiva pentru Casarea Vehiculelor și Reglementara Transporturilor Deșeurilor.
Natura și tipul obligațiilor variază de la o directivă la alta.
Celelalte state împotriva cărora Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement sunt Cipru, Franța, Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, Irlanda, Olanda, Grecia, Suedia, Danemarca, Slovenia și Luxemburg.