Pâinea și alte produse de panificație se vor scumpi. Brutarii și morarii spun că au primit facturi mai mari și de șase ori

Pâinea și alte produse de panificație se vor scumpi. Brutarii și morarii spun că au primit facturi mai mari și de șase ori
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2022

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) avertizează cu o nouă scumpire a pâinii și cere autorităților să ia măsuri de urgență pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea prețurilor la energie, gaze și materie primă, și pentru atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine.

La finele anului trecut a fost deja operată o primă scumpire a pâinii - VEZI AICI

Urmărește-ne și pe Google News

"Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autoritățile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificație a fost și este cel mai lovit de creșterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producție deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificație și morărit prețul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat", susțin reprezentanții ROMPAN.

PROFIT NEWS TV Elena Gheorghe, CEO PayU România: Achizițiile făcute cu cardul salvat sau Google Pay cu siguranță fac diferența. Vom vedea din ce în ce mai mult această tendință în 2022 CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Elena Gheorghe, CEO PayU România: Achizițiile făcute cu cardul salvat sau Google Pay cu siguranță fac diferența. Vom vedea din ce în ce mai mult această tendință în 2022

Aceștia afirmă că prețul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creștere de preț de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Totodată, costul forței de muncă este în creștere, existând mari presiuni din partea angajaților pentru ajustarea salariilor pe fondul creșterilor generale ale prețurilor la alimente și utilități, menționează ROMPAN.

"Problema este că aceste creșteri de costuri nu se opresc aici, mulți procesatori din domeniu au primit notificări de creștere a prețurilor la energie și gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Prețurile de vânzare la produsele de morărit-panificație nu au ținut pasul cu costurile de producție, fiind necesare noi majorări de prețuri în acest început de an", avertizează reprezentanții ROMPAN.

În acest context, pentru atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine, Consiliul Director ROMPAN solicită factorilor guvernamentali luarea de urgență a unor măsuri, prima dintre ele vizând acordarea unei subvenții morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influențe directe în prețul făinii și mai departe în prețul pâinii și al celorlalte produse făinoase, arată Digi 24.

"Prin această măsură se subvenționează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând și cantitățile măcinate evazionist. Astfel, prin fiscalizarea întregii cantități de făină și pâine estimăm o creștere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcție de evoluția pieței", menționează reprezentanții patronatului.

De asemenea, ei solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, în condițiile în care această măsură ar duce la scăderea prețurilor finale din magazine, dar ar conduce și la o diminuare a evaziunii fiscale. "Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a prețului la raft și a evaziunii fiscale", arată ROMPAN, citat de Agerpres.

Alte măsuri cerute de brutarii români se referă la implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcții, deoarece ar aduce venituri suplimentare salariaților fără o creștere a prețurilor de producție, instituirea sistemului de taxare inversă pentru plata facturilor de curent și gaze naturale consumate și crearea unei scheme de ajutor în cadrul Planului Național Strategic, pe modelul schemei GEBER, pentru finanțarea investițiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse în Anexa 1 la Tratatul de aderare a României la UE.

"Sperăm că propunerile noastre vor fi analizate și vor fi preluate de urgență în politicile Guvernului privind sectorul nostru de activitate", au transmis reprezentanții Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN).

viewscnt
Afla mai multe despre
paine
pret
rompan