Acesta este cel mai complex sistem de supraveghere orizontală creat până acum la nivelul Uniunii Europene și este în vigoare începând cu data de 20 mai 2019. Scopul este combaterea traficului și a evaziunii fiscale din acest domeniu.
Potrivit EY, Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său.
Astfel, fiecare pachet de țigarete produse sau destinate pieței europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit identificator unic, ce va conține informații privind locul, data producției, precum și destinația pachetului respectiv, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piață să fie înregistrate și urmărite pe întreg teritoriul UE.
Toate mișcările de astfel de produse sunt supuse înregistrării de la producător până la primul punct de vânzare cu amănuntul, însemnând unitatea în care produsele sunt introduse pe piață pentru prima oară, inclusiv automatele de vânzare pentru produse din tutun.
Fiecare stat membru UE și-a desemnat autoritatea competentă pentru emiterea identificatorilor unici. În România, autoritatea desemnată este Imprimeria Națională.
Toate țigaretele și tutunul de rulat fabricate în UE sau importate înainte de 20 mai 2019 (nemarcate) pot să rămână în circulație și să fie vândute pe piață timp de un an, până la 19 mai 2020. Ele trebuie eliminate de pe piață imediat după aceasta dată.