Vânzătorii vor trebui să suporte toate costurile de transport pentru produsul considerat defect și returnat de către client, prevede un proiect de lege care urmează a fi adoptat de Parlament.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proiectul aduce o serie de clarificări legislației introduse de Guvern în 2016, prin ordonanță de urgență, privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora.
CITEȘTE ȘI CTP țintește un portofoliu de 1 milion metri pătrați până la sfârșitul anului 2018Executivul a introdus atunci în lege garanția legală de conformitate - cu cerințe stabilite prin lege, diferită de cea comercială, care este oferită de producător și poate avea beneficii suplimentare -, precum și certificatul de garanție.
Parlamentarii urmează să dea votul final asupra ordonanței, aflate în vigoare, și s-au gândit să aducă unele modificări legislației.
CITEȘTE ȘI Brandul de lux Louis Vuitton are în România cele mai mari afaceri și cel mai ridicat profit de la lansarea pe piața locală. În ultimii ani, parizienii au retras întregul câștigÎn primul rând, aleșii au dorit să prevadă în mod cât mai clar că produsul care înlocuiește produsul defect va beneficia de un nou termen de garanție de 2 ani, care curge de la data preschimbării produsului, și anume în baza garanției legale de conformitate, adică respectând cu exactitate specificațiile tehnice ale produsului vândut inițial.
CITEȘTE ȘI UPDATE Parlamentul a stabilit că regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale pentru retaileri. Legea actuală va fi suspendată din nou, până în 2019
Cea mai importantă modificare adusă legislației privește însă costurile suportate de vânzător în cazul recuperării sumei plătite de consumator în cazul unui produs defect.
Astfel, în cazul unui produs defect, clientului nu i se va putea cere să suporte costul returnării produsului defect la comerciant.
”Toate costurile privind garanția comercială, inclusiv transportul produsului în vederea recuperării prețului plătit de consumator, se suportă de către vânzător”, prevede amendamentul care urmează a primi votul final al Parlamentului.
După votul final din Parlament, proiectul va fi transmis spre adoptare președintelui Iohannis, urmând ca abia apoi să intre în vigoare.