Ministrul Mediului: Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un "Adio" definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță

Ministrul Mediului: Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un "Adio" definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță
scris 13 dec 2024

În Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine, iar primii investitori, firme românești, și-au adjudecat o suprafață de 60 hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale, în cadrul licitațiilor publice derulate de colegii de la Apele Române, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta afirmă că de anul viitor, punem pe masă pește și fructe de mare proaspete, și speră ca 2025 să fie anul în care spunem un "Adio" definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță.

”Se poate și în România: de anul viitor, punem pe masă pește și fructe de mare proaspete, autohtone! În Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine, iar primii investitori, firme românești, și-au adjudecat, în cadrul licitațiilor publice derulate de colegii de la Apele Române, o suprafață de 60 hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale”, spune Fechet.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - FIA Imobiliar BT Property a achiziționat Prima Shops Oradea CITEȘTE ȘI Tranzacție - FIA Imobiliar BT Property a achiziționat Prima Shops Oradea

E vorba despre 10 perimetre care se găsesc în zona dintre Mamaia și Constanța, în dreptul lacului Sinoe, în zonele dintre Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai - Vama Veche, perimetre gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, scrie News.ro.

Aici, în următorii 20 ani, la distanță de 2 - 3 km față de mal, se vor cultiva atât fructe de mare, cât și pești cu valoare economică ridicată, cum sunt păstrăvul somonat, lupul de mare sau dorada.

”Faptul că, la primele licitații pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori care vor să pună pe picioare ferme de acvacultură e o premieră pentru țara noastră, dar și un pas important în dezvoltarea economiei albastre. O mai bună utilizare a resurselor marine pe care le avem înseamnă să ne bucurăm de potențialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toții. Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un "Adio" definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță, și "Sărut-mâna pentru masă!" fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, adaugă ministrul Mediului.

Administrația Națională ”Apele Române” a anunțat că zece perimetre din spațiul maritim au fost adjudecate în urma organizării în două etape a licitației publice. În urma derulării procedurii de licitație publică (în două etape), reprezentând scoaterea la închiriere a 28 de perimetre din mediul marin de către Administrația Națională ”Apele Române”, au fost adjudecate 10 perimetre, adică 35,7% din totalul celor scoase la închiriere.

Suprafețele adjudecate reprezintă apele maritime interioare și ale mării teritoriale, bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Apelor Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Totalul suprafeței adjudecate în cele două etape de licitație a fost de 60,06 hectare din 166 de hectare (adică 36,18%) și sunt destinate dezvoltării activităților economice și exploatării resurselor ecosistemului marin. Valoarea de ofertare este cu 12,8% mai mare față de prețul de pornire.

Perioada de închiriere este de 20 ani și va consta atât în activități de cultivare a resurselor acvatice vii în regim natural pentru 3 perimetre (moluște) și furajate convențional pentru 7 perimetre (pești).

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
peste congelat