Livrările de spații logistice și industriale noi vor menține și în acest an nivelul ridicat din 2016

Livrările de spații logistice și industriale noi vor menține și în acest an nivelul ridicat din 2016
scris 9 ian 2017

Livrările noi de spații logistice și industriale din acest an se vor situa la același nivel din 2016, de peste 340.000 metri pătrați, cu o creștere a cererii din partea sectorului de producție, preponderent a companiilor din domeniul automotive. Focusul investitorilor va fi pe București, Cluj și Timișoara, aceste orașe fiind secondate de Sibiu și Brașov, potrivit consultanților imobiliari.

În 2016, sectorul de retail, inclusiv cel de e-commerce, a fost cel mai activ pe piața de închirieri de spații de logistică, acoperind 45% din suprafața tranzacționată, și doar 20% au fost pentru activități de producție.

Urmărește-ne și pe Google News

”Pentru anul 2017 previzionăm că se va păstra trendul vizavi de extinderea activității de logistică a retailerilor, dar posibil nu la aceeași intensitate ca în 2016. Vom vedea în schimb o creștere a cererii pentru activitatea de producție, preponderent din partea companiilor din domeniul automotive. Ca livrări, estimăm o menținere a nivelului din acest an, de circa 340.000 mp, la fel și din punct de  vedere al suprafeței închiriate, respectiv peste 320.000 mp”, spune Cristina Pop, head of Industrial la JLL România.

DTZ arată că proiectele finalizate în 2016 în sectorul logistic și industrial reprezintă echivalentul livrărilor din precedenții cinci ani (2011 – 2015) la un loc, iar ritmul susținut de dezvoltare se va menține și în 2017.

ESOP: 2017 va fi anul în care concurența clădirilor noi se va resimți cel mai mult pe piața birourilor CITEȘTE ȘI ESOP: 2017 va fi anul în care concurența clădirilor noi se va resimți cel mai mult pe piața birourilor

”Aproape 190.000 de metri pătrați, reprezentând jumatate din spațiile logistice și industriale finalizate în acest an, au fost dezvoltați în București, după o perioadă de șapte ani în care livrările cumulate au fost de doar 90.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru o capitală europeană. Tendința de dezvoltare a pieței logistice se menține și pentru 2017, cand estimăm un nivel al livrărilor la același nivel, focusul investitorilor fiind pe București, Cluj și Timișoara, secondate de Sibiu și Brasov”, arată Rodica Tarcavu, Senior Broker, Industrial Agency DTZ.

Din totalul livrărilor de anul trecut, aproape 60% au fost în București, urmat de Cluj (11%), Ploiești (8,5%), Brașov (circa 7%) și Timișoara (aproximativ 5%).

Printre cei mari dezvoltatori de spații logistice și industriale din România se numără CTP (București, Timișoara, Arad, Deva), P3, WarehousesDePauw (WdP), Logicor sau Alinso.

CTP construiește în toată România și închiriază simultan proiecte în București, Timișoara și Arad. Prezent în România din 2008, dezvoltatorul a ajuns la investiții de 250 milioane euro în România, având un portofoliu de proprietăți industriale clasa A de peste 500.000 de metri pătrați și țintind extinderea până la un milion de metri pătrați în următorii doi ani.

Planurile P3 includ o creștere continuă în România. Datorită achiziției de teren în apropierea parcului P3 Bucharest, compania are posibilitatea de a construi până la 90.000 metri pătrați de spații suplimentare, în unități începând de la 4.000 metri pătrați până la 40.000 metri pătrați.

P3 deține cel mai mare parc logistic din țară, P3 Bucharest, achiziționat de la CA Immobilien Anlagen AG la începutul anului 2015, ce cuprinde în prezent 11 depozite cu o suprafață totală de 305.000 de metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
spații industriale
logistică
dtz