Grupul suedez IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, își menține planurile de a reduce prețurile, în pofida faptului că atacurile asupra rutelor maritime din Marea Roșie au majorat costurile, a declarat Jesper Brodin, director general la Ingka Group, entitatea care deține 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume.
"Angajamentul nostru este să ne asigurăm că dăm prioritate investițiilor în prețuri mai mici pentru clienții noștri", a declarat Jesper Brodin, în avanpremiera Forumului de la Davos, arată Agerpres.
Ingka Group a investit peste un miliard de euro în reducerea prețurilor pe toate piețele sale, începând din luna septembrie a anului trecut, și intenționează să continue să scadă prețurile și în 2024.
Atacurile lansate de rebelii Houthi din Yemen, care pretind că acționează în solidaritate cu poporul palestinian, au perturbat comerțul internațional și au determinat marile companii de transport maritim să își redirecționeze navele pe o rută mai lungă și mai scumpă, care presupune ocolirea Capului Bunei Speranțe.
Costurile mai mari cu transportul au dat naștere la îngrijorări referitoare la noi presiuni inflaționiste tocmai când consumatorii au primit o veste bună de pe urma încetinirii ritmului de creștere a prețurilor
Brodin a recunoscut că prin reducerea prețurilor la produsele sale, profitul Ingka Group ar putea să aibă de suferit. "Acesta nu este un an în care noi să maximizăm profiturile. Acesta este un an în care să încercăm să navigăm cu un profit mai mic, dar în care să ne asigurăm că îi susținem pe oameni", a subliniat Jesper Brodin. Acesta a mai spus că IKEA intenționează să își extindă prezența în India și China, adăugând că retailerul suedez a înregistrat o revenire pe piața chineză.
În România, în anul fiscal 2023 (1 septembrie 2022 - 31 august 2023), Ikea a înregistrat o creștere a vânzărilor de 14,1%, ajungând la o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei și la peste 22 de milioane de produse vândute în toate unitățile. Tot în anul fiscal 2023, 5 milioane de vizitatori au trecut pragul magazinelor, în timp ce website-ul Ikea a înregistrat 27 de milioane de vizite și peste 381.000 de comenzi online.
Prețurile petrolului au urcat cu 1% vineri, după ce unele petroliere au deviat cursul de la Marea Roșie în urma loviturilor aeriene și maritime din timpul nopții ale Statelor Unite și Marii Britanii asupra țintelor Houthi din Yemen, ca reacție la atacurile rebelilor din Yemen asupra transportului maritim.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 90 de cenți, sau cu 1,13%, la 78,31 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate, de referință în SUA, au urcat cu 88 de cenți, sau cu 1,15%, la 72,85 dolari pe baril, relatează News.ro.
Ambele contracte de referință au consemnat scădere ped ansamblul acestei săptămâni, ca urmare a reducerilor drastice de prețuri de către Arabia Saudită și a creșterii surprinzătoare a stocurilor de petrol din SUA.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Încep lucrările la un nou tronson din Autostrada Transilvania, acum cu Erbașu”În timp ce cererea și oferta de țiței se apropiau de echilibru, cu prețuri apropiate de 70 de dolari pe baril, escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu are acum prioritate și ar putea plasa o primă de 5-7 dolari pe baril pentru contractele futures pe țiței pe termen scurt” a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior de tranzacționare la BOK Financial.
Companiile care operează tancuri petroliere Stena Bulk, Hafnia și Torm au spus că au decis să oprească toate navele care se îndreaptau spre Marea Roșie.
Atacurile SUA și Marea Britanie împotriva rebelilor Houthi vin ca răzbunare pentru atacurile acestora efectuate din octombrie asupra navelor comerciale din Marea Roșie, concentrate pe strâmtoarea Bab al-Mandab, la sud-vestul Peninsulei Arabe, într-o demonstrație de sprijin pentru grupul militant palestinian Hamas în lupta sa împotriva lui Israel.
Escaladarea a alimentat îngrijorările pieței cu privire la extinderea războiului Israel-Hamas într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, care să afecteze livrările de petrol din regiune.
Aceasta include importanta strâmtoare Ormuz, de pe partea opusă a Peninsulei Arabe, între Oman și Iran.
Iranul a confiscat joi un tanc care transporta țiței irakian, la sud de strâmtoare, destinată Turciei.
CITEȘTE ȘI Ungaria semnează un acord gigant cu Emiratele Arabe pentru un proiect imobiliar la Budapesta, Modernizarea unei gări astăzi aproape abandonate. Proiectul generează îngrijorări”Dacă o mare parte a fluxurilor din Strâmtoarea Ormuz ar fi oprită, ar prezenta de până la trei ori impactul șocurilor prețului petrolului din anii 1970 și ar fi peste dublu impactului războiului din Ucraina asupra piețelor de gaze, asupra lanțurilor de aprovizionare și stocurilor deja fragile”, a spus Saul Kavonic, analist energetic la MST Marquee.
Deturnarea tancurilor în jurul Africii de Sud va crește, de asemenea, tarifele transporturilor de marfă, deoarece navele parcurg rute mai lungi, mărind costurile de transport și petrol.
Președintele american Joe Biden a spus că ”atacurile direcționate” din Yemen sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii săi nu vor tolera atacurile asupra personalului său și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea navigației”.
Un purtător de cuvânt al Houthi a declarat că grupul va continua să vizeze transportul maritim îndreptat spre Israel.
Arabia Saudită, un exportator de petrol de top și o putere regională, a cerut reținere și ”evitarea escaladării” și a spus că monitorizează situația cu mare îngrijorare.