Formin - Discuții cu jucători mari: Vrem să livrăm nămol din Lacul Techirghiol centrelor balneo din zonă și să obținem extracte pentru diverse creme; așa a început transformarea Mării Moarte în una dintre principalele destinații turistice

Formin - Discuții cu jucători mari: Vrem să livrăm nămol din Lacul Techirghiol centrelor balneo din zonă și să obținem extracte pentru diverse creme; așa a început transformarea Mării Moarte în una dintre principalele destinații turistice
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 1 sep 2021

Compania Formin, care deține o licență de exploatare a nămolului dintr-un perimetru al Lacului Techirghiol, fiind și cea mai importantă companie în domeniu din România, vrea să furnizeze cantități vrac centrelor balneo din zonă, dar și să obțină extracte destinate industriei cosmetice, purtând în acest sens discuții cu jucătorii mari din domeniu. O strategie similară, inițiată de compania Ahava, a transformat Marea Moartă dintr-o zonă pustie în una dintre principalele atracții tustice.

“Vrem în primul rând să furnizăm nămol centrelor din imediata apropiere a lacului, pentru că își pierde proprietățile terapeutice la scurt timp de la extragere și, deci, nu poate fi transportat pe distanțe mari. Totodată, vrem să încheiem un parteneriat cu o companie din industria cosmetică: noi avem resursa, iar ea va veni cu tehnologia și finanțarea, pentru a produce diverse creme. Din ambele direcții există o cerere foarte mare, dată de renumele acestei resurse”, au declarat pentru Profit.ro reprezentanții companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru acest proiect, Formin va înființa o firmă cu sediul la Techirghiol.

Potrivit companiei, business-ul ar urma să ducă și la promovarea imaginii localității și lacului, implicit la atragerea unui număr mare de turiști, așa cum s-a întâmplat în cazul Mării Moarte după ce Ahava a început producția de cosmetice cu resursele respective.

EXCLUSIV SanoVita, unul dintre cei mai mari distribuitori locali de alimente vegetariene, preluat de fondul american Highlander, negociază acum achiziții: Companiile cu produse greu de replicat sunt cele care ne interesează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SanoVita, unul dintre cei mai mari distribuitori locali de alimente vegetariene, preluat de fondul american Highlander, negociază acum achiziții: Companiile cu produse greu de replicat sunt cele care ne interesează

Reprezentantii companiei speră ca proiectul să aibă sprijinul autorităților locale, acestea acuzând în trecut că nămolul ar urma să fie exportat, în cantități mari, ceea ce ar afecta toate unitățile balneo de pe litoral.

În replică, Formin susține că nămolul nu poate fi exportat, pentru că pierde calitățile terapeutice la scurt timp după extragere, schimbându-și atât mirosul, cât și proprietățile fizico-chimice și microbiologice. În plus, perimetrul care poate fi exploatat reprezintă doar 5% din suprafața lacului, iar cantitățile aferente celor 20 de ani prevăzuți în licență sunt sub 1% din rezervele de nămol ale lacului.

Din același motiv, pentru a împiedica degradarea accelerată a nămolului extras, toate cantitățile neutilizate vor fi returnate în lac.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat în luna august licența de concesionare privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, încheiată de Agenție în iunie 2021 cu Formin SA, în calitate de concesionar.

EXCLUSIV Acuzații de hărțuire morală la Kaufland România. Un fost angajat obține reîncadrarea și daune morale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acuzații de hărțuire morală la Kaufland România. Un fost angajat obține reîncadrarea și daune morale

Documentația aprobată de ANRM prevede extragerea anuală a unor cantități de până la 300 de metri cubi pe an, mult sub cea exploatată în prezent de Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol (singura unitate care extrage nămol din lac), de 2.000 de metri cubi.

Formin a câștigat, în 2013, și o licență, de cercetare, pentru un alt perimetru al lacului, Techirghiol Gughiș. Firma anunța în 2015 că a găsit un partener din Germania - grupul Elpro, deținut de omul de afaceri Abris Lelbach – interesat să investească 50 de milioane de euro într-un resort balneo la Techirghiol.

În urma opoziției autorităților locale, Elpro și-a retras însă proiectul, iar acum nu mai este interesat de această investiție, potrivit Formin.

EXCLUSIV evoMAG negociază fonduri de până la 5 milioane euro de la fonduri de investiții și ia în calcul listarea la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV evoMAG negociază fonduri de până la 5 milioane euro de la fonduri de investiții și ia în calcul listarea la bursă

Formin SA este cea mai importantă companie de foraje și prospecțiuni miniere din România, executând lucrări și la proiecte de infrastructură și utilități. Firma este urmașa Întreprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Banatul Caransebeș din perioada comunistă, înființată în 1952 și privatizată în 2003. Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Formin SA a terminat anul trecut cu rulaj de aproape 18 milioane lei și profit net de circa 149.000 lei.

În prezent, potrivit termene.ro, acționarii Formin SA sunt Răzvan Teișanu (50% din capital) și Vasile Albulescu (49,99%).

Potrivit site-ului propriu, Formin SA are un program de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice pe perimetrul Tincova Nord din județul Caraș Severin, în baza unei licențe din 2013. De asemenea, conform datelor ANRM, Formin mai are licențe de explorare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană (Caraș-Severin), iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin.

viewscnt
Afla mai multe despre
techirghiol
nămol
formin