China Resources Beer Holdings, producătorul berii Snow - cea mai vândută din lume, intenționează să prezinte o ofertă de preluare a activelor SABMiller din Europa Centrală și de Est, care includ Ursus Breweries din România, au declarat surse apropiate situației pentru Bloomberg. Vânzărea ar urma să aibă loc în contextul în care SABMiller, al doilea mare producător de bere din lume, urmează să fie preluată de Anheuser-Busch InBev (AB InBev), liderul mondial pe piața berii.
Potrivit surselor, producătorul chinez discută, în prezent, cu potențiali consultanți, în vederea lansării ofertei. Activele SAB Miller din Europa Centrală și de Est sunt evaluate la 6 miliarde de dolari.
AB InBev s-a angajat să renunțe în totalitate la activele din Europa Centrală și de Est (România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia), pe lângă mărcile Peroni, Grolsch și Meantime, pentru a a obține aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI The Telegraph recomandă britanicilor să viziteze Bucureștiul: Alcool ieftin, cafenele-hipster și Ateneul RomânÎn România, SABMiller, cu sediul social la Londra, operează prin intermediul Ursus Breweries. Compania deține trei fabrici de bere - la Brașov, Buzău și Timișoara și o linie de producție de capacitate mică în Cluj - și 1.500 de angajați. Portofoliul Ursus Breweries cuprinde mai multe mărci românești, cum sunt Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga, dar și branduri internationale ca Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch și Pilsner Urquell.
China Resources va avea probabil mai mulți rivali în încercarea sa de a cumpăra activele din regiune ale SABMiller.
Surse din piață au afirmat, în iulie, tot pentru Bloomberg, că mai multe fonduri de investiții din Statele Unite și Europa vor să se alieze pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrală și de Est.
CITEȘTE ȘI Trei studenți ai universității Standford au creat un algoritm care îți spune cât poți să bei fără să îți pierzi cunoștințaTotodată, producătorul de bere Asahi Group Holdings, cel mai mare din Japonia, care urmează să cumpere mărcile Peroni, Grolsch și Meantime, ar putea fi interesat și de activele din Europa Centrală și de Est ale SABMiller. Compania japoneză are însă nevoie de timp pentru finalizarea preluării de 2,55 de miliarde de euro a Peroni, Grolsch și Meantime, înainte de a trece la o nouă țintă, potrivit surselor.
AB InBev a anunțat, în octombrie 2015, că a ajuns la un acord pentru preluarea SABMiller, în schimbul sumei record de 71 miliarde de lire sterline. În iunie, oferta pentru preluarea SABMiller a fost majorată la 79 de miliarde de lire sterline, în condițiile în care deprecierea monedei britanice, în urma votului pro-Brexit la referendumul din iunie, a scăzut atractivitatea tranzacției pentru unii dintre acționarii SABMiller.
Finalizarea tranzacției necesită aprobarea autorităților de reglementare din cele peste 100 de piețe în care operează cei doi producători.
Anheuser-Busch InBev este cel mai mare producător de bere de la nivel mondial, cu un portofoliu de peste 200 mărci, printre care Stella Artois, Corona, Beck's și Budweiser și o cotă de piață de 25%. AB InBev are sediul social la Leuven, în Belgia. SABMiller, al doilea mare berar al lumii, produce peste 150 mărci de bere, printre care se numără Miller, Grolsh, Pilsner Urquell și Peroni.