EXCLUSIV FOTO Proiectul noului mall al Bucureștiului, Victoria City, amânat fără explicații mai mulți ani, a intrat în faza falimentului înainte să fie deschis

scris 16 oct 2017

Proiectul centrului comercial Victoria City, pregătit de mai mulți ani spre a fi construit în Capitală pe terenul fostei fabrici Textila Dacia din Bucureștii Noi, dar întârziat fără explicații, a intrat în faza falimentului înainte să fie deschis. Dezvoltatorul mall-ului a intrat în faliment, iar terenul pe care urma să fie deschis mall-ul a fost scos la vânzare cu aproape 24 de milioane de euro. Interesant și rar întâlnit, NEPI Rockcastle, un grup de companii care investesc in proiecte de real estate, a fost indicat, dar ulterior retras ca un motiv al falimentului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Complexul comercial a fost anunțat pe piață încă din 2011 ca urmând să fie dezvoltat de firma Vic City, înființată în 1991 și administrată din 2011 de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, proprietarul grupului Benevo, în parteneriat cu New Europe Property Investments (NEPI). Acesta din urmă repezenta un sprijin important al acestui proiect, fiind cel mai mare investitor în sectorul imobiliar din România după numărul de centre comerciale și sedii de birouri și cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală și de Est.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Prezent în România din 2008, portofoliul NEPI Rockcastle pe piața locală include Mega Mall, Promenada Mall, Vulcan Value Center, Timișoara Shopping City, CityPark Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Galați Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center și alte centre comerciale în întreaga țară, dar și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj.

La rândul său, Michael Topolinski a mai fost implicat în proiectul Vulcan Value Center, livrat în 2015 de NEPI Rockcastle, și controlează fabrica de pompe Aversa de la Obor, platformă industrială vecină cu Veranda Mall. Pentru terenul din Bucureștii Noi, pe care să fie deschis acest mall, compania sa ar fi plătit 40 milioane euro, conform informațiilor de la momentul tranzacției.

EXCLUSIV VIDEO Incident într-o cursă TAROM București-Timișoara, doi pasageri au fost coborâți din avion pentru injurii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Incident într-o cursă TAROM București-Timișoara, doi pasageri au fost coborâți din avion pentru injurii

La momentul lansării proiectului, în 2011, a fost anunțat că NEPI a depus într-un cont escrow 5 milioane de euro, sumă care însă îi va fi returnată dacă acționarii nu agreează afacerea. Investiția totală în dezvoltarea proiectului a fost indicată la 150 de milioane de euro.

EXCLUSIV FOTO Proiectul noului mall al Bucureștiului, Victoria City, amânat fără explicații mai mulți ani, a intrat în faza falimentului înainte să fie deschis

Victoria City Center trebuia să fie livrat în 2013 și să includă un centru comercial și un complex destinat petrecerii timpului liber, una din ancore fiind retailerul Cora, cu un hipermarket de 10.500 metri pătrați, la care să se adauge peste 200 de magazine și restaurante, precum și 8 săli de cinema.

Cora încheiase în 2013 un contract de închiriere cu Benevo pentru un spațiu de 12.000 de metri pătrați în acest mall.

Cramele Huși, cumpărate de o companie din America. Vinurile românești vor fi duse pe piața SUA și cea asiatică CITEȘTE ȘI Cramele Huși, cumpărate de o companie din America. Vinurile românești vor fi duse pe piața SUA și cea asiatică

Ulterior, în toamna anului 2015, surse din piața imobiliară au declarat că grupul Benevo s-a înțeles în final cu rețeaua franceză Carrefour pentru deschiderea unui hipermarket în mall-ul Victoria City și că retailerul Cora a renunțat la proiect. Grupul franco-belgian Cora stopase extinderea în România și a închis atunci hipermarketul din mallul Galleria din Arad, centru comercial deținut de grupul GTC, vânzând și terenul de pe fosta platformă Hidromecanica din Brașov, cumpărat în 2010 și unde intenționa să construiască un complex imobiliar de 70 de milioane de euro.

”Benevo va începe curând construcția Victoria City, s-a înțeles cu Carrefour pentru zona de food. Probabil că, după ParkLake, Victoria City va fi următorul mall care va fi dezvoltat în București”, au declarat atunci sursele.

EXCLUSIV FOTO Proiectul noului mall al Bucureștiului, Victoria City, amânat fără explicații mai mulți ani, a intrat în faza falimentului înainte să fie deschis

Timpul a trecut, iar complexul comercial nu a fost deschis, deși pe site-ul companiei Benevo este arătat și acum că lucrările de demolare a construcțiilor de pe teren au fost finalizate, iar marea deschidere a centrului comercial este programată pentru 2016, deci pentru anul deja trecut.

Contactați de miercuri de Profit.ro, reprezentanții Benevo nu au transmis clarificări până la ora publicării acestei știri.

În același timp, însă, ultimele date, analizate de Profit.ro, indică faptul că, în februarie anul trecut, dezvoltatorul Vic City a intrat în insolvență cu datorii totale de 167,4 milioane lei, din care 108,6 milioane lei către Alpha Bank, iar acum este în faliment. Firma a fost administrată, prin Kitma Holding Limited, înregistrată în Cipru, de Michael Topolinski din noiembrie 2011, cu un mandat expirat în noiembrie 2015.

VIDEO O rețea norvegiană de săli de sport și arte marțiale vine în România CITEȘTE ȘI VIDEO O rețea norvegiană de săli de sport și arte marțiale vine în România

 

Din documentele analizate de Profit.ro rezultă că NEPI Rockcastle și-a retras sprijinul, iar Vic City nu a mai putut restitui din creditul bancar și nu a reușit să mai dezvolte centrul comercial Victoria City. Interesant și rar întâlnit este faptul că, inițial, în documentele înainte instanței a fost arătat că dezvoltatorul contractase credite de la Alpha Bank bazându-se inclusiv pe prezența NEPI și că nu a mai putut rambursa din bani odată cu retragerea fondului de investiții.

"Finanțarea a fost acordată de către creditorul bancar, având la bază niște acorduri încheiate cu potențiali investitori, de exemplu NEPI Rockcastle. Pierderea investitorului menționat, precum și lipsa fondurilor necesare în vederea derulării proiectului de investiții asumat au avut un efect de bulgăre generând:

•Lipsa  fondurilor  necesare  rambursării creditului contractat de la Alpha Bank prin nerealizarea proiectului investițional.

•Un cuantum al dobânzilor în creștere, având în vedere nerambursarea la scadență a creditului contractat.

Acestea au condus la un grad de îndatorare mult peste nivelul sustenabil pentru societate", se arată în documente.

După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în România CITEȘTE ȘI După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în România

Ulterior, după mai multe luni, instanței i-a fost transmisă o erată, în care se arată că ideea conform căreia finanțarea acordată de bancă a avut la bază acordurile încheiate cu NEPI nu este corectă, deoarece contractul de credit cu Vic City a fost încheiat în 2007, independent de relația contractuală dintre NEPI și Vic City care a început în 2011, rezultând astfel că în mod greșit s-a reținut în raport că banca a încheiat contractul de credit din 2007 cu Vic City în baza unui presupus acord încheiat între debitoare și NEPI.

"Având în vedere aceste aspecte, urmează a se constata că marja dobânzii a fost majorată conform contractului de credit ca urmare a neplății la scadență a sumelor de bani datorate de Vic City, iar nu ca efect al «pierderii investitorului», așa cum eronat s-a reținut în raportul cauzal", scrie în noul raport înaintat instanței.

În același timp, alte cauze indicate pentru eșecul proiectului sunt căderea pieței imobiliare și lipsa de interes a potențialilor investitori față de dezvoltarea unui proiect de anvergură, scăderea dramatică a prețurilor pe piața de real estate, blocarea posibilităților de finanțare prin intermediul creditelor pentru proiecte imobiliare prin scăderea  valorii activelor imobilizate ce pot fi aduse ca garanții.

Țiriac a cumpărat o proprietate în Toscana care i-ar fi aparținut fostului premier italian Giulio Andreotti, acuzat de legături cu mafia CITEȘTE ȘI Țiriac a cumpărat o proprietate în Toscana care i-ar fi aparținut fostului premier italian Giulio Andreotti, acuzat de legături cu mafia

În vara acestui an, terenul de peste 52.000 metri pătrați pe care urma să fie construit centrul comercial a fost evaluat, rezultând un preț de 23,9 milioane de euro.

La acest preț a fost acum scos la vânzare acest teren pe care încă din 2011 era anunțat un nou mall al Bucureștiului, cu retaileri deja găsiți care să închirieze spațiile.

Reprezentanții vânzătorului au confirmat pentru Profit.ro că terenul scos acum la vânzare este cel pe care trebuia să fie deschis mall-ul Victoria City, fiind acum împrejmuit pe toate laturile cu un gard.

viewscnt
Afla mai multe despre
victoria
mall
nepi
topolinski