Elevii care se întorc la școală cresc de 10 ori vânzările de cărți ale marilor autori români. Când revin studenții, urcă exponențial numărul cărților piratate de pe internet

Elevii care se întorc la școală cresc de 10 ori vânzările de cărți ale marilor autori români. Când revin studenții, urcă exponențial numărul cărților piratate de pe internet
scris 4 oct 2018

Întoarcerea elevilor la școală face ca vânzările marilor autori români din bibliografia obligatorie, de la Eminescu la Preda și Cărtărescu, să crească doar în luna septembrie de zece ori față de tot restul anului, spune pentru Profit.ro Lucian Pricop, președintele Societății Editorilor din România și director al editurii Cartex. Prin comparație, vânzările de carte din librării nu cresc atunci când se întorc studenții la cursuri, la 1 octombrie, însă urcă exponențial numărul cărților piratate de pe internet.

La nivel global, dar în special în Occident și SUA, există o componentă comercială majoră a lunii septembrie. Oamenii se întorc în orașe, pentru că se termină vacanțele, și ale lor, și cele ale copiilor, iar editurile își centrează pentru această perioadă noutățile, creându-se un tip de efervescență culturală, arată Pricop. Această creștere a vânzărilor legată de începutul școlii nu are legătură cu manualele.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, însă, nu există această emulație în luna septembrie și este înlocuită cu un fel de creștere a interesului pentru cartea de tip școlar, adică bibliografie școlară, dar care nu vine ca urmare a unei conștiințe a copiilor că a început școala și că au de citit, ci ca urmare a constrângerilor școlii, afirmă președintele Societății Editorilor.

Școala în România, adaugă el, "fals-gratuită", te obligă să-ți cumperi cărțile la care face trimitere manualul sau pe care le ai în bibliografia obligatorie. Bibliotecile școlare, având o dotare mai mult decât precară, îi constrâng pe părinți să se ducă și să cumpere cărți de beletristică pentru copii.

"Este momentul de creștere a cifrelor de vânzare pentru editurile care se ocupă de bibliografie școlară, nu de manuale, asta însemnând autorii canonici, de la Eminescu până la Mircea Cărtărescu. Vânzările acestor autori cresc de până la zece ori. Adică nu vinzi mai mult de 100 de exemplare din Alecsandri în restul anului, dar vinzi 1.000 de exemplare în septembrie" explică Lucian Pricop.

Directorul cele mai mari edituri din România: Piața de carte s-ar putea dubla dacă TVA s-ar reduce la zero și statul ar da bani pentru dotarea bibliotecilor CITEȘTE ȘI Directorul cele mai mari edituri din România: Piața de carte s-ar putea dubla dacă TVA s-ar reduce la zero și statul ar da bani pentru dotarea bibliotecilor

În topul vânzărilor nu mai domină Eminescu, pentru că prezența lui în bibliotecile părinților și bunicilor, fraților și surorilor l-au exceptat din lista de cărți de care are nevoie copilul. Se vând foarte bine, în schimb, Marin Preda, Mircea Eliade, Mircea Cărtărescu, Mihail Sebastian etc. Marii clasici sunt și ei în top, dar cu cifre de vânzări ceva mai mici.

La începutul lunii octombrie, în schimb, când vin studenții la facultate, nu crește cu nimic vânzarea de carte, dar crește foneomentul de descărcare și piratare a cărților. "Este deloc surprinzător că sunt mari site-uri de vânzare de carte din Occident, care comercializează inclusiv ebook-uri, care fac excepție la vânzarea cărților electronice pentru România. Nu poți cumpăra de la cel mai mare distribuitor de carte electronică din Franța fiind cetățean român și având contul și cardul românești, fiindcă gradul de risc venit din partea românilor pentru piratare e foarte mare", susține Lucian Pricop.

viewscnt
Afla mai multe despre
carte
vanzari
lucian pricop
cartex
septambrie