Patronatul din turism reia ideea scutirii de taxe pe salariile angajaților în extrasezon: Un sfert din personalul de pe litoral ar vrea să lucreze tot anul, dar intră în șomaj sau pleacă din țară

Patronatul din turism reia ideea scutirii de taxe pe salariile angajaților în extrasezon: Un sfert din personalul de pe litoral ar vrea să lucreze tot anul, dar intră în șomaj sau pleacă din țară
scris 17 sep 2018

Patronatul din turism reia ideea scutirii de taxe pe salariile angajaților în extrasezon, argumentând că aproximativ 25% din personalul hotelurilor de pe litoral și-ar dori să rămână și peste iarnă la lucru, iar hotelierii și-ar dori să-i țină și să pregătească alături de ei sezonul următor, dar sunt obligați să renunțe la idee fără sprijin de la stat, în timp ce personalul își caută de lucru în altă parte sau intră în șomaj, devenind o povară pentru buget. Ideea este relansată în contextul în care turismul se confruntă cu cea mai gravă criză de personal din ultimii 28 de ani.

Majoritatea angajaților de pe litoral sunt obișnuiți și își doresc să lucreze doar peste vară și, odată cu venirea toamnei, renunță la joburile temporare. Cu toate acestea, există un "nucleu dur" de peste 25% din totalul angajaților, reprezentat din persoane care au nevoie de bani pentru a-și întreține familiile și care vor să lucreze tot timpul anului, spune pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Urmărește-ne și pe Google News

El estimează că, în hotelurile de pe litoral, lucrează vara mai mult de 40.000 de persoane, iar în jur de 10-15.000 dintre acestea și-ar dori să rămână angajate tot timpul anului.

 

 

"Și hotelierii și-ar dori să păstreze acești angajați în extrasezon, pentru că ei ar putea întreține hotelurile cât sunt închise, iar la redeschidere, în luna mai, n-ar mai fi nevoie să se apeleze la muncitori din afară care să facă totul în grabă. Așa se explică și de ce unele hoteluri nu sunt total pregătite să primească turiști la debutul sezonului", afirmă Răducan. Acești angajați, adaugă reprezentantul patronatului, sunt oamenii pe care hotelierii se bazează pe întregul sezon, în condițiile unei fluctuații tot mai mari de personal.

Pe fondul lipsei acute de personal, fostul ministru pentru IMM și Turism Florin Jianu dezvoltă, alături de Dragoș Anastasiu și alți jucători, un program de formare profesională în turism CITEȘTE ȘI Pe fondul lipsei acute de personal, fostul ministru pentru IMM și Turism Florin Jianu dezvoltă, alături de Dragoș Anastasiu și alți jucători, un program de formare profesională în turism

El spune că hotelierii sunt dispuși să le plătească salariile angajaților care rămân în extrasezon, cu condiția ca statul român să renunțe în acest interval la taxele pe salariile acestora. "Statul ne impozitează pentru niște bani pe care nu îi ia, pentru că nu ne permitem să ținem angajații în extrasezon la mare. Dacă ar renunța la aceste taxe pe care, oricum, nu le încasează șase luni pe an, am păstra acești 25% din angajați, dintre care, altfel, o parte intră în șomaj, iar statul va trebui să cheltuiască bani cu ei. Alții își caută de muncă în alte părți și unii ajung în străinătate, iar astfel statul român pierde forță de muncă", explică Dragoș Răducan.

Patronatele din turism au solicitat de mai multe ori în ultimii ani ca statul să renunțe la taxele pe salariile angajaților în extrasezon, însă nu a fost găsită nicio soluție pentru această problemă.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
angajati
extrasezon