Eticheta Nutri-Score de pe alimente va fi aplicată în mod voluntar, cu acordul Santé Publique France, și va trebui să conțină obligatoriu informații referitoare la compoziția produselor alimentare, precum și un cod QR cu valorile nuriționale. Alimentele cu această etichetă vor fi comercializate în sectoare sau pe rafturi amenajate distinct, iar eticheta Nutri-Score nu va putea fi aplicată produselor de proveniență autohtonă, potrivit reglementărilor pregătite de Guvern în acest sens și analizate de Profit.ro.
De ce este important: Eticheta Nutri-Score oferă o reprezentare vizuală simplificată a valorii nutritive a produselor alimentare, utilizând un cod de culori (de la verde la roșu) și litere (de la A la E). Aceasta poate ajuta consumatorii să ia decizii informate rapid, fără a necesita o înțelegere profundă a unui tabel nutrițional complex.
Acest lucru este permis în baza art.35 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al parlamentului european și al consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, care prevede că ăentru a facilita compararea produselor cu ambalaje de dimensiuni diferite, se impune reținerea cerinței ca declarația nutrițională obligatorie să facă referire la cantitatea de 100 g sau 100 ml și, dacă este cazul, să se permită introducerea de declarații suplimentare pentru alte porții. Prin urmare, în cazul în care produsul alimentar respectiv este preambalat și se pot identifica porții separate sau unități de consum, este permisă introducerea unei declarații nutriționale per porție sau per unitate de consum, pe lângă informațiile per cantitate de 100 g sau 100 ml. În plus, pentru a furniza indicații comparabile legate de porții sau unități de consum, prezentarea declarației nutriționale per porție sau per unitate de consum poate fi efectuată pentru categorii specifice de produse alimentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este bine de știut: Etichetarea Nutri-Score este voluntară și va rămâne în cotinuare opțională pentru comercianți și producători.
În octombrie 2022, în România s-a iscat un scandal în industria alimentară din cauza etichetelor Nutri-Score, cunoscute și sub denumirea de etichete-semafor, care arată prin litere și culori care sunt produsele bogate în zahăr, sare și grăsimi. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis să interzică începând din luna noiembrie vânzarea alimentelor care au această etichetă, pe motiv că măsura este discriminatorie pentru producători.
Decizia a iscat, însă, nemulțumiri chiar în rândul unor producători autohtoni, iar ANPC s-a răzgândit și a stabilit că produsele cu etichetele Nutri-Score pot fi vândute în continuare, cel puțin până în mai 2023.
Acum, Guvernul se pregătește să reglementeze utilizarea etichetei Nutri-Score pentru informarea consumatorilor, în vederea unei informări clare și ușor de înțeles.
CITEȘTE ȘI VIDEO Discuție între Marcel Ciolacu și Nicușor Dan privind construcții presupus ilegale. Premierul: Nu putem să le demolăm, trăiesc oameni acolo! Primarul: Trebuie să nu mai mergem așa!Guvernul arată că, prin implementarea Nutri-Score, consumatorii sunt încurajați să aleagă produse cu un scor nutrițional mai bun (A sau B), ceea ce poate contribui la reducerea riscului de boli legate de alimentație, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare.
În prezent, însă, mulți consumatori nu au suficiente cunoștințe pentru a interpreta corect informațiile nutriționale. Nutri-Score simplifică aceste informații și reduce asimetria dintre producători și consumatori, asigurând o informare mai echitabilă.
Actul normativ pregătiti stabilește că: ”Operatorii economici care comercializează la raft produse destinate consumului în spații de vânzare, pot să introducă pe piață produsele alimentare care poartă eticheta ”Nutri-Score” cu obligația de a asigura informarea consumatorilor complet, corect și precis cu privire la valorile nutriționale ale produselor care fac obiectul acestor mențiuni speciale”.
Eticheta Nutri-Score va fi constituită din reprezentarea grafică, privind o mențiune nutrițională determinată, și va conține obligatoriu informații referitoare la compoziția produselor alimentare.
Potrivit proiectului, va constitui contravenție comercializarea produselor alimentare fără informarea prevăzută și va fi sancționată cu amendă de la 10.000 la 50.000 lei.
CITEȘTE ȘI Ciolacu spune că a luat, ca și Ponta, meditații de la Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. Șeful Executivului a primit sfaturi și de la Mugur IsărescuPentru a adera în mod voluntar la forma de prezentare complementară constituită de eticheta nutrițională Nutri-Score, operatorii din sectorul alimentar sunt obligați să informeze în scris Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor și să atașeze dovada că au dreptul de a utiliza marcajul Nutri-Score de la Santé Publique France.
Comercializarea produselor cu marcaj Nutri-Score se va face în sectoare/rafturi amenajate distinct de celelalte produse expuse spre comercializare.
Informarea consumatorilor va fi făcută prin folosirea, de către operatorii economici a unui marcaj cod QR care să conțină valorile nutriționale ale produsului cu marcaj Nutri-Score.
Sistemul de etichetare Nutri-Score nu va fi aplicat produselor cu indicații geografice protejate, prevede actul normativ pregătit, deoarece aceste produse sunt deja recunoscute prin mărci de calitate, iar adăugarea unui logo nutrițional ar putea diminua caracterul lor distinctiv.
”Prevederile prezentei nu se aplică produselor tradiționale românești, produselor de proveniență autohtonă, celor cu indicație geografică protejată, denumiri de origine sau specialități tradiționale garantate”, se arată în proiect.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica MoldovaGuvernul consideră că este necesară alinierea României la practicile europene și internaționale. Nutri-Score este deja adoptat în mai multe țări europene (Franța, Belgia, Germania, Spania, Olanda) și a fost recomandat de Comisia Europeană ca etichetă nutrițională armonizată, iar adoptarea acestei etichete în România ar alinia țara la standardele europene și ar facilita comerțul transfrontalier de produse alimentare.
”Implementarea Nutri-Score ar forța producătorii să fie mai transparenți în privința calității nutriționale a produselor lor, ceea ce ar putea duce la o îmbunătățire a formulărilor și la lansarea unor produse mai sănătoase pe piață. Studiile arată că etichetele Nutri-Score pot influența comportamentul de cumpărare al consumatorilor, ducând la alegeri mai sănătoase și, pe termen lung, la îmbunătățirea sănătății publice, existând astfel un impact pozitiv asupra sănătății publice”, susțin guvernanții.