Comercianții vor fi obligați de anul viitor să accepte de la clienți returnarea ambalajelor reutilizabile în schimbul a 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Din 2022, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1-3 litri.
Guvernul a decis, marți, prin ordonanță de urgență, instituirea unei garanții bănești de 0,5 lei/ ambalaj pentru ambalajele primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației, începând cu 31 martie 2019.
Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil".
Dacă nu ar fi adoptat ordonanța, România ar fi riscat trimiterea în judecată de către Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligații privind reciclarea ambalajelor din comerț și altor obligații privind deșeurile.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ 50 branduri românești: Dona și Asirom intră în Top, Azomureș și Siveco ies. BCR, CEC, Bancpost, TVR scad. Ursus - cel mai valoros portofoliuDe asemenea, potrivit actului adoptat de Guvern, firmele care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate:
a) să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;
b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;
c) să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.
Ordonanța prevede, totodată că, operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați, începând cu data de 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție-returnare.
CITEȘTE ȘI PSD propune condiții atât de restrictive pentru profesia de gestionar, încât liderul partidului Liviu Dragnea nu ar putea fi angajat pe un astfel de jobOrdonanța stabilește și obligația organizării de către firmele care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile a unui sistem de preluare a ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%.
Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate sunt obligaţi să aibă, începând cu data de 01 ianuarie 2020 un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la alți operatori, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018 – 2019, și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.
Ordonanța introduce o serie de prevederi privind deșeurile municipale și obligațiile primăriilor și asociațiilor intracomunitare în acest sens, dar și privind sarcinile care revin operatorilor economici în domeniu.
Toate prevederile proiectului de ordonanță pot fi citite AICI