Singura fabrică românescă de ciocolată, Galactic din Baia Mare, care produce de 25 de ani, a intrat în insolvență, la propria cerere.
Administratorul Liviu Fagi a fost citat anterior spunând că decizia de a înainta cererea de punere a firmei sub protecție a fost generată tocmai în speranța că se va reuși salvarea acesteia și de a proteja fabrica de dispariție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d.”, susține administratorul.
Galactic este singura fabrică de ciocolată cu acționariat românesc. În țară mai există o singură fabrică de ciocolată, Kandia Dulce de la Brașov, achiziționată în 2013 de Grupul Julius Meinl Group și controlată prin grupul KEX Confectionary.
Compania a avut în 2021, ultimul an raportat, afaceri de 7,5 milioane lei și un profit net de 540.067 lei, cu 20 de angajați, conform datelor analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Parfumeriile din marile centre comerciale, controlate de ANCP. O substanță interzisă a fost găsită: Pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai!Datoriile totale ale companiei, controlată de Ghizela Papp, erau indicate la 7,1 milioane lei, de la 1,6 milioane lei restanțe în 2018, fără datorii la buget, conform termene.ro.
La un moment dat, firma avea în portofoliu peste 80 de sortimente (printre care Galactic – distinsă cu medalia “Marca de Aur” la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România -, Spria – cu o rețetă care include ingrediente locale: nucă, mac, miere, alune de pădure -, Real Chocolate, CORA, Profi, Aro, Nr. 1, Sonata, Americana, pralinele Silvoriu), care se regăseau pe rafturile magazinelor din țară, a fost relatat.
În perioada de vârf, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an.