Firmele din comerțul amănuntul și cu ridicata, precum și cele care prestează servicii vor avea obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluții de plată electronică, dacă realizează ”în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei” și nu dacă realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei.
De ce este important: Legislația stabilește acum că persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.
Potrivit unui prooiect de lege adoptat în Parlament, această obligație va reveni comercianților și prestatorilor care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei.
Parlametarii au ținut totodată să completeze prevederea actuală potrivit căreia în cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul menționat nu a fost depășit, firmele nu mai au obligația de acceptare a plăților electronice, ”dar pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată”.
Aleșii arată dintr-un număr total de circa 185.000 de operatori economici care au realizat în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 încasări în cuantum mai mare de 50.000 lei, pe care le-au înregistrat cu aparatele de marcat electronice fiscale și le-au raportat la ANAF, conform obligațiilor legale, circa 45% au realizat încasări exclusiv în numerar.
De asemenea, utilizarea monedei naționale în stabilirea pragului în raport cu care se naște obligația de acceptare ca mijloc de plată a cardurilor se asigură un grad mai mare de predictibilitate, noul mecanism eliminând dificultățile de calcul generate de variația cursului de schimb valutar.