Curtea Veche pierde în dosarul de suspendare a deciziei de sancționare pentru înțelegere anticoncurențială. Librăriile Cărturești, amendă de milioane

Curtea Veche pierde în dosarul de suspendare a deciziei de sancționare pentru înțelegere anticoncurențială. Librăriile Cărturești, amendă de milioane
scris astăzi, 07:15

Editura Curtea Veche Publishing nu a reușit să convingă magistrații Curții de Apel București (CAB) să suspende o decizie a Consiliului Concurenței din vara acestui an, prin care instituția a sancționat-o cu amendă de 422.220,85 lei cu argumentul că, alături de alte cinci companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), ar fi participat la o înțelegere anticoncurențială. Decizia CAB poate fi atacată cu recurs.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Un alt dosar inițiat de editură vizează anularea deciziei Consiliului Concurenței, dar procesul încă nu a început.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO OLX schimbă din nou regulile CITEȘTE ȘI FOTO OLX schimbă din nou regulile

În luna august a acestui an, Consiliul Concureței a anunțat că a aplicat amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) mai multor edituri și unei asociații de profil cu argumentul de participare la o înțelegere anticoncurențială.

Nemira Publishing House a fost sancționată cu amendă de 324.636,37 lei, Humanitas - 365.718,84 lei, Publica Com - 174.677,34 lei, Direct Client Services (Librăriile Cărturești) - 3.982.290,66 lei, Librăriile Humanitas - 582.362,94 lei și Asociația Editorilor din România - 115.696,04 lei.

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-ar fi coordonat strategiile comerciale și ar fi limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

FOTO Penny lansează în România lucrările la cel mai nou depozit, cu panouri fotovoltaice. Investiții de peste 1 miliard de euro până în 2029 CITEȘTE ȘI FOTO Penny lansează în România lucrările la cel mai nou depozit, cu panouri fotovoltaice. Investiții de peste 1 miliard de euro până în 2029

Este arătat că Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.

Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor, conform sursei citate.

"Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele" a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un comunicat.

Heineken - amendat în România. Milioane de sticle de bere Ciuc, retrase de la vânzare CITEȘTE ȘI Heineken - amendat în România. Milioane de sticle de bere Ciuc, retrase de la vânzare

Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster, arată Consiliul.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.

Ulterior, Bookster a transmis următorul mesaj:

"Bookster nu a făcut nicio sesizare la Consiliul Concurenței.

Bookster Experience SRL, companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura.

FOTO Intersport aduce un român la conducerea afacerilor locale CITEȘTE ȘI FOTO Intersport aduce un român la conducerea afacerilor locale

Nu are astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. A achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani.

Drept urmare, Bookster nu are nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței".

Curtea Veche Publishing a fost înființată în anul 1998 și este una dintre cele mai mari edituri din România, cu afaceri de 19,37 milioane de lei în 2023.

Asociații editurii sunt Irina Mate - 96,93% și Grigore Arsene - 3,07%, potrivit termene.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea veche publishing
dosar
amenda