Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) anunță că a declanșat controale la alte două magazine Mega Image, fiind găsite numeroase nereguli. Comisarii ANPC au descoperit muște moarte și gândaci de bucătărie, dar și vitrine și instalații vechi, ruginite și murdar. Pentru unul dintre magazine s-a făcut propunere de închidere pentru 6 luni.
”Acțiunile de control întreprinse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la marile magazine continuă, dat fiind că sesizările consumatorilor referitoare la neregulile prezente aici, nu contenesc. Alte două magazine al operatorului economic Mega Image, de astă dată situate în Capitală, au fost verificate: cel situate pe Bd Timișoara nr. 35 și cel din Șos. Iancului nr. 4”, a transmis ANPC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sursa citată a precizat că echipele de control au constatat ”abateri importante de la legislația în domeniu, care au condus la aplicarea unor amenzi contravenționale în valoare de 31.000 lei”, arată news.ro.
ANPC precizează că s-au dispus și măsuri complementare, respectiv:
oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe
oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru ambele unități
a fost propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru unul dintre cele două magazine.
Deficiențele constatate de comisarii ANPC au fost:
- comercializarea unor produse congelate neconforme (legume și produse din carne cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață)
CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România- comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai
- comercializarea a diverse sortimente de salate fără informații privind data și ora deschiderii ambalajului, deși acestea aveau valabilitate 2 zile de la deschidere
- comercializarea unor produse preparate în zona de gătire a magazinului fără informare asupra orei de producție, deși acestea aveau valabilitate două ore din momentul producției
- utilizarea unui spațiul de expunere al produselor preambalate și congelate neigienizat, cu resturi de etichete, impurități mecanice, insecte moarte (muște și gândaci de bucătărie)
- prezența, în sistemul de ventilație al vitrinelor frigorifice de expunere a produselor la vânzare, a prafului în strat grosier, ruginei, a vopselei exfoliate
- utilizarea unor vitrine frigorifice cu rafturi care prezentau un grad avansat de uzură, depreciate, pătate, cu resturi și reziduuri alimentare
- grătarele raionului de rotiserie erau neigienizate, prezentând un strat gros de arsură și grăsimi
- rafturile din lemn ale raionului de patiserie prezentau un grad avansat de uzură, iar în jurul acestora se aflau capcane de gândaci,
- existența pavimentului neigienizat, în magazine, cu un strat de praf gros, grăsime si zone depreciate.
Anterior, două magazine Mega Image din Brănești, județul Ilfov, au fost închise de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care produse alterate, mizerie și mărfuri expirate. Au fost date amenzi în valoare de 35.000 de lei și au fost oprite de la comercializare peste 400 de kilograme de produse alimentare.
ANPC a transmis că în urma unei sesizări sosite de la consumatori, referitoare la condițiile în care se desfășoară activitatea comercială în două magazine Mega Image, comisarii instituției au făcut o acțiune de control la cele două puncte de lucru ale operatorului, aflate în Brănești, județul Ilfov, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Încă un lanț de supermarketuri din Ungaria raționalizează alimentele de bază după ce guvernul a plafonat prețurilePotrivit sursei citate, neregulile constatate în timpul controlului au fost: expunerea spre comercializare a diverse sortimente de produse ambalate, în vitrine frigorifice care, în zona ventilatoarelor, prezentau insecte moarte, rugină, acumulări în strat grosier de grăsimi, resturi menajere și praf; comercializarea de legume și fructe cu vizibile modificări organoleptice; comercializarea de produse alimentare proaspete, ambalate, refrigerate, cu aspect bombat, ceea ce denotă o alterare a produsului; comercializarea de pâine vrac, ambalată în unitate, fără etichetă; utilizarea, la raionul de rotiserie, a unor grătare care prezentau un strat gros de arsură și grăsimi, spațiul fiind neigienizat, prezentând grăsime, resturi alimentare în procent ridicat; utilizarea, la raionul de patiserie, a unor rafturi din lemn cu grad de uzură avansat; toate vitrinele cu produse alimentare, frigiderele cu băuturi răcoritoare din magazin prezentau un grad avansat de uzură, rafturi depreciate, cu zone rupte și cu strat grosier de grăsimi, resturi alimentare și praf; comercializarea unor produse congelate, ambalate, cu procent ridicat de gheată, necorespunzător; comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate; comercializarea unor produse alimentare fără traducerea în limba română a elementelor de identificare pe etichete sau fără a avea afișat prețul la locul de comercializare; parte din pavimentul magazinului prezintă zone depreciate, rupte, un grad avansat de uzură și un strat grosier, îmbâcsit cu praf și grăsime.
"Înainte de orice sunt ilfovean. Am primit pe numărul meu de telefon informații și imagini cu privire la activitatea unui magazin aparținând lanțului Mega Image din județ. Filmările și pozele m-au cutremurat și, imediat, în dimineața următoare, am coordonat acțiunea de control desfășurată la respectivul spațiu comercial. Nu-mi vine nici acum să cred că pot exista încă astfel de situații. După toate acțiunile desfășurate de această autoritate. Transmit tuturor consumatorilor și mai ales celor din Ilfov, care cu siguranță știu să-mi transmită direct mesajele, că voi fi personal prezent la acțiunile de control din acest județ”, a declarat vicepreședintele ANPC, Mihai Culeafă.
Comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 35.000 de lei. Ei au decis oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate și retragerea de la comercializare a 420 de kilograme de produse. De asemenea, a fost propusă și închiderea pe o perioadă de cel mult șase luni, pentru unul dintre cele două magazine.