Economia digitală ar putea ajunge la aproape 10% din PIB până în 2030, conform unor studii recente, iar deschiderea marilor baze de date, cu ajutorul unor proiecte precum cloud-ul guvernamental, va ajuta companiile să se identifice mai ușor soluții în beneficiul consoamtorului, a arătat, Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Conferința Profit E-commerce - Ediția a V-a, organizată de Profit.ro.
”Economia digitală a României crește, nu doar pe e-commerce, ci pe tot ansamblul. Am văzut recent un raport de la McKinsey & Co., care estimează că economia digitală a României va ajunge volum undeva la 52 miliarde euro în 2030, reprezentând un procent de 9,6, aproape 10% din PIB, față de 6% cât este astăzi. Este, într-adevăr, o creștere spectaculoasă, suntem pe un trend pozitiv din punctul acesta de vedere”, a arătat secretarul de stat în Ministerul Digitalizării.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
CITEȘTE ȘI Ion Iliescu, despre Inteligența Artificială: S-ar putea ca inteligența artificială de acum să fie peste inteligența naturală a unor indiviziBogdan Dumea a admis însă că există o reticență la schimbare, inclusiv în privința digitalizării serviciiilor publice și private.
”Atunci când vorbim de digitalizare și de toate schimbările care vin odată cu această digitalizare a serviciilor publice ale statului, întâmpinăm peste tot o reticență semnificativă, acea reticență la schimbare care este naturală, este normală... și în aparatul statului și la consumatorul final”, a spus sercetarul de stat.
Un impact important în această schimbare inclusiv a modului în care sunt privite serviciile publice va consta în implementarea cloud-ului guvernamental, infrastructura în care vor fi prezente toate instituțiile statului și care va ajuta al trecerea către o economie dinamică, bazată pe date.
”Anul acesta, chiar recent am lansat Strategia națională pentru inteligență artificială (AI), care include componente semnificative care ne vor ajuta în dezvoltarea digitală a statului și, aici, în primul rând, mă refer la deschiderea datelor sau la adunarea datelor în acele baze de date semnificative, pe care companiile, în viitor, companiile de software și de cercetare, instituțiile vor putea să le folosească pentru a-și dezvolta noi soluții, să identificăm mai repede un comportament și să rezolvăm mai repede o problemă pe care o observăm în piață. Datele, noul petrol al erei digitale, ne vor ajuta să facem acest lucru, împreună cu AI”, a mai afirmat secretarul de stat Bogdan Dumea.
Potrivit demnitarului, autoritățile fac în prezent eforturi pentru implementarea mai rapidă a cloud-ului guevrnamental, față de termenul limită prevăzut în PNRR.