Comercianții de haine second-hand din Kenya încearcă să blocheze o inițiativă UE

Comercianții de haine second-hand din Kenya încearcă să blocheze o inițiativă UE
scris 25 mar 2024

O propunere lansată de Franța, Danemarca și Suedia vizând restricționarea exporturilor de haine second-hand din UE, ar putea afecta industria de revânzare a hainelor din Kenya, care asigură un loc de muncă pentru două milioane de persoane, a declarat luni un reprezentant al comercianților de haine second-hand din Kenya, transmite Reuters.

Datele oficiale ale ONU arată că, în anul 2022, Uniunea Europeană a exportat 1,4 milioane de tone de textile uzate, de peste două ori mai mult decât în 2000. Exporturile spre țările în curs de dezvoltare pot duce la poluare, atunci când hainele care nu mai pot fi revândute ajung la gropile de gunoi, susține UE, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Reacția Carrefour la protestul declanșat de angajații din România CITEȘTE ȘI Reacția Carrefour la protestul declanșat de angajații din România

Franța, Danemarca și Suedia au propus ca UE să aplice prevederile Convenției de la Basel pentru hainele uzate, interzicând exporturile de deșeuri textile periculoase și solicitând ca înainte de a importa deșeuri textile să fie obținut un consimțământ informat.

„Exportul de deșeuri de textile din UE în țările în curs de dezvoltare provoacă probleme semnificative de mediu, sociale și de sănătate. UE trebuie să pună capăt acestei practici”, a declarat adjunctul reprezentantului permanent al Danemarcei la UE, Soren Jacobsen, cu ocazia reuniunii miniștrilor europeni ai Mediului, care a avut loc luni la Bruxelles.

Obiectivul includerii hainelor uzate în Convenția de la Basel ar fi acela de a reduce, și chiar de a pune capăt, exporturilor de haine uzate din UE, și în schimb ar promova dezvoltarea reciclării textilelor în interiorul blocului comunitar, a declarat și Cyril Piquemal, adjunctul reprezentantului permanent al Franței la UE.

VIDEO Cât va costa mielul de Paște? Răspuns oficial CITEȘTE ȘI VIDEO Cât va costa mielul de Paște? Răspuns oficial

Cu toate acestea, Teresia Wairimu Njenga, președintele asociației Mitumba Consortium din Kenya, care reprezintă vânzătorii de haine second-hand, a declarat pentru Reuters că importurile de haine uzate asigură un mijloc de trai și susțin generarea de venituri din taxe pentru Kenya. De asemenea, Njenga a dezmințit că importurile conțin cantități mari de articole care nu pot fi folosite și ajung la gunoi.

„Nimeni nu ne dă gunoaie cu forța. Ceea ce cumpărăm sunt haine de calitate, iar dacă un furnizor vrea să ne vândă gunoaie, suntem fericiți să le refuzăm livrarea”, a spus Teresia Wairimu Njenga.

Datele ONU arată că în 2022 Kenya a importat 177.386 de tone de haine uzate, în creștere cu 76% comparativ cu cifrele din 2013. Țările africane, incluzând Ghana, Senegal și Africa de Sud, sunt de asemenea importatori mari de haine uzate, mai arată datele oficiale.

FOTO Premieră - Auchan aduce pe piața din România primul magazin complet automatizat CITEȘTE ȘI FOTO Premieră - Auchan aduce pe piața din România primul magazin complet automatizat

Aproximativ 1%-2% din fiecare lot de haine uzate importate ajunge la deșeuri, potrivit unui studiu comandat de asociația Mitumba Consortium și publicat în luna septembrie a anului trecut, pe baza interviurilor cu 120 de importatori de haine second hand din Nairobi.

Njenga s-a întâlnit cu oficiali din Lituania, Finlanda și Suedia, pentru a face lobby împotriva propunerilor vizând restricționarea exporturilor de haine uzate, și de asemenea intenționează să se întâlnească cu oficiali de la Directoratul General pentru Comerț și Directoratul General pentru Mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
haine second-hand
kenya