Bijuteriile și obiectele din metale prețioase - marcate cu un nou simbol. Apar noi costuri pentru comercianți, inclusiv case de amanet. Dispar mărci străine recunoscute și sunt dublate amenzile

Bijuteriile și obiectele din metale prețioase - marcate cu un nou simbol. Apar noi costuri pentru comercianți, inclusiv case de amanet. Dispar mărci străine recunoscute și sunt dublate amenzile
scris 2 mai 2022

Pe lângă cele trei mărci obligatorii pe care trebuie să le prezinte pentru a putea fi comercializate pe teritoriul României, obiectele din metale preţioase vor trebui să aibă aplicat și un ”timbru cu hologramă”. Totodată, firmele din domeniu vor trebui să depună la ANPC un depozit de garanție, casele de amanet vor trebui să marcheze bijuteriile pe care vor să le comercializeze, iar mărcile de responsbilitate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene nu vor mai fi recunoscute. De asemenea, amenzile pentru nerespectarea normelor legale de comercializare vor fi dublate, conform datelor analizate de Profit.ro.

De ce este important: Începând din 2018, obiectele din metale preţioase pot fi vândute de comercianți pe teritoriul României doar cu marca de titlu, aplicată de producător, marca de responsabilitate, aplicată de operatorul economic care le pune pe piață, şi marca de stat, aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Bijuteriile sau alte obiecte din metale prețioase pot fi comercializate fără marca de stat doar dacă au aplicată o marcă echivalentă aplicată de o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia. Marca de responsabilitate a firmelor din aceste state este, de asemenea, recunoscută.

Urmărește-ne și pe Google News

Imaginile mărcilor legale pot fi văzute mai jos

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bijuteriile și obiectele din metale prețioase - marcate cu un nou simbol. Apar noi costuri pentru comercianți, inclusiv case de amanet. Dispar mărci străine recunoscute și sunt dublate amenzile

Toate firmele, inclusiv PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale - obligate să plătească anual o taxă de înscriere într-un catalog al Camerei de Comerț CITEȘTE ȘI Toate firmele, inclusiv PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale - obligate să plătească anual o taxă de înscriere într-un catalog al Camerei de Comerț

Timbru cu hologramă obligatoriu

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a introdus aceste mărci a fost adoptată tacit de senatori și abia recent deputații s-au hotărât să-i întocmească un raport pentru votul final din plenul legislativului. Cu aceste prilej, în raportul preliminar pentru adoptarea ordonanței de urgență, comisia juridică a adoptat o serie de amendamente la această ordonanță, care ar urma să fie și votate în perioada următoare.

Conform amendamentelor introduse, pe teritoriul României vor putea fi puse pe piață doar obiectele din metale prețioase care au aplicate - pe lângă marca de titlu, marca de responsabilitate, marca de stat - și timbru cu hologramă.

Acest timbru cu hologramă este definit drept ”însemnul aplicat tuturor obiectelor din metale prețioase ce urmează a fi puse pepiața națională, vor fi înseriate și distribuite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor prin Direcția Metale Prețioase”.

Modelul timbrului cu hologramă, procedura de aplicare, precum și tariful se stabilesc prin ordin al președintelui ANPC.

La prezentarea obiectelor din metale prețioase la ANPC, în vederea marcării cu marca de stat și a aplicării timbrului cu hologramă acestea trebuie să fie deja marcate cu marca de titlu și marca de responsabilitate.

DECIZIE Modifcări la REVISAL în Codul muncii: Acces online pentru salariați. Angajatorul scapă și el de birocrație CITEȘTE ȘI DECIZIE Modifcări la REVISAL în Codul muncii: Acces online pentru salariați. Angajatorul scapă și el de birocrație

Sume de garanție depuse de firme 

Amendamentele prevăd și un ”depozit garanție”, ce reprezintă ”suma depusă de către operatorii economici din domeniul metalelor și pietrelor prețioase fiind constituită din valoarea egală cu media viramentelor din anul precedent, tariful fiind stabilit prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”.

De asemenea, ”cbiectele din metale prețioase ce urmează a fi valorificate de către casele de amanet, ca urmare a expirării contractelor de amanet, pentru a fi puse pe piața națională vor fi prezentate la una dintre structurile teritoriale ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru a fi expertizate și marcate, în termen de 7 de zile, de la data înregistrării acestora în gestiune și vor fi însoțite de documente justificative”.

Totodată, printr-un alt amendament este abrogată prevederea că persoanele fizice și juridice pot efectua operațiuni de vânzare, cumpărare și tranzacționare cu aur de investiții numai prin intermediul băncilor autorizate de Banca Națională a României sau, după caz, printr-o bancă autorizată pentru astfel de operațiuni dintrun stat membru al Uniunii Europene.

Potrivit unei alte modificări, Autoritatea Vamală Română va transmite lunar situația tuturor obiectelor din metale și pietre prețioase care au intrat pe teritoriul României, prin punctele vamale.

Modificare avizată la Legea contabilității: Angajatorii scapă de o corvoadă CITEȘTE ȘI Modificare avizată la Legea contabilității: Angajatorii scapă de o corvoadă

Amenzile pentru nerespectarea legii, dublate

Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor de comercializare a obiectelor din metale prețioase sunt, totodată, cel puțin dublate în majoritatea cazurilor.

De pildă, desfășurarea fără autorizație a operațiunilor cu metale prețioase și pietre prețioase se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 25.000 lei - față de 5.000-10.000 lei în prezent - precum și cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenției și, după caz, a sumelor încasate.

De asemenea, nerespectarea de către operatorii economici autorizați a obligației de a pune la dispoziția organelor abilitate toate documentele și evidențele solicitate de acestea se va sancționa cu amendă de la 12.000 lei la 25.000 lei, față de 6.000-12.000 lei în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
metale
pretioase
bijuterii
timbru
holograma
depozit
amanet
comert
marca
ordonanta
guvern
parlament