Berăria H, care deține cea mai mare Beer Hall/ Bier Halle din Europa, în suprafață totală de 5.000 metri pătrați în Parcul Herăstrău, din Capitală, a câștigat lictația pentru activele fostei fabrici de Țigarete Iași.
Tranzacția nu este încă finalizată – ar urma să fie înstrăinate 3,1 hectare pe care se află cele mai multe dintre construcțiile fostei fabrici, arată Ziarul de Iași.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul de pornire la licitație a fost de 28,2 milioane lei, în condițiile în care cel de adjudecare încă nu este cunoscut. La momentul organizării procedurii, suprafața scoasă la vânzare a fost de 3,6 ha, dar Ministerul Culturii și-a exercitat un drept de preempțiune pentru parte din active.
„Conform adresei emise de Ministerul Culturii, acesta și-a exercitat dreptul de preempțiune doar pentru o parte din teren și construcții, urmând ca la finalizarea procedurii de dezmembrare adjudecatarul Berăria H SRL să efectueze plata restului de preț aferent imobilului rezultat în urma dezmembrării părții pentru care și-a exercitat dreptul de preempțiune Ministerul Culturii”, se arată într-un raport al lichidatorului judiciar. Restul de plată reprezintă diferența între garanția depusă de Berăria H (2,8 milioane lei) și prețul de adjudecare.
Galaxy Tobacco, proprietarul fabricii, a intrat în faliment în anul 2020, iar un lichidator judiciar a început să scoată la vânzare activele societății din mai multe zone din țară.
Fosta fabrică de Țigarete a fost înființată în anul 1864, iar construcția complexului a început în 1875, conform datelor Complexului Muzeal Moldova. Punerea în funcțiune a avut loc în anul 1876. Trei ani mai târziu, fabrica a trecut în proprietatea statului și inclusă în Regia Monopolurilor Statului. În anii ce au urmat, complexul a fost extins cu noi facilități (ateliere, depozite, uzină termică etc.). După bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial, fabrica a fost reconstruită, activitatea fiind reluată în anul 1945.
În 1998, fabrica producea circa 12 tone de țigări: declinul a început în anul 2000, când complexul a ajuns în proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae. În decembrie 2002, producția a fost oprită. Pentru o perioadă, fabrica a fost din nou sub controlul statului (2003), ulterior revenind tot la Ioan Niculae (2004), în cadrul unui nou proces de privatizare. Societatea acestuia, Galaxy Tobacco, a intrat în faliment în anul 2020. În tot acest timp, construcțiile din complex s-au degradat vizibil și s-au transformat în ruine.
CITEȘTE ȘI Germania lucrează la noi reglementări pentru retailerii online chineziBerăria H a fost deschisă în toamna anului 2014 de Vlad Dumitru, Iulian Stanciu (șeful eMag) și Maria Ioana Iancu cu o investiție de 3 milioane euro.
Profit.ro a anunțat în 2019 că Iulian Stanciu, proprietar Flanco, Atelierele Pegas și NOD și acționar Dante Internațional, administratorul eMAG, cel mai mare retailer local online, a decis să iasă din acționariatul Berăria H.
Clădirea berăriei din București este deținută de Băneasa Investments, firmă controlată de Puiu Popoviciu, care are și centrul comercial Băneasa Shopping City