Pâinea neambalată nu constituie un vector de răspândire și de transmitere a virusului Sars-Cov-2, arată reprezentații Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au avut o întâlnire cu principalele asociații patronale din domeniul alimentar din România.
Afirmațiile sunt susținute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care a transmis în repetate rânduri că nu există dovezi științifice care să ateste că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a acestui virus, scrie Ageepres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, potrivit unui comunicat la al ANPC, reprezentanții principalelor structuri patronale din România - Romalimenta, Rompan, Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), Asociația Română a Cărnii (ARC), "Berarii României" și Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare - au avut miercuri o întâlnire cu responsabilii ANPC pentru a discuta câteva dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă sectorul economic alimentar, în această perioadă marcată de restricțiile impuse de pandemie, la nivel mondial.
"În acest context, au fost reiterate concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care precizau că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2. De altfel, ANPC și-a reafirmat poziția, în concordanță cu cea europeană, în legătură cu conținutul înșelător al spotului publicitar difuzat pe diverse posturi de televiziune. Mai exact, a subliniat încă o dată că pâinea neambalată nu reprezintă un vector de transmitere a Covid 19", se arată în comunicatul ANPC.
CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2Mai mult, prin intermediul acestui spot se solicită instituției ANPC să reglementeze cadrul de comercializare a produselor de panificație neambalate, în România existând în prezent cadrul legal referitor la comercializarea pâinii și a produselor de panificație neambalate.
"ANPC își menține poziția, exprimată de altfel în toate comunicatele de presă transmise anterior, potrivit căreia alimentele neambalate, implicit și pâinea neambalată, nu constituie un vector de răspândire și de transmitere a Covid-19. Cele două părți, ANPC și structurile asociative patronale din domeniul alimentar, au discutat, de asemenea, pe larg despre modalități diverse pe care le pot identifica împreună, în scopul promovării și aplicării bunelor practici în domeniul protecției consumatorilor, în consonanță cu cele europene, existente deja în țările membre", se mai spune în comunicat.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentPreședintele ANPC, Claudiu Dolot, a prezentat în cadrul reuniunii detalii referitoare la strategia multianuală a instituției, în concordanță cu modificările legislative naționale și europene în domeniu.