ANPC - amenzi de peste patru milioane de lei unor operatori economici care comercializează jucării

ANPC - amenzi de peste patru milioane de lei unor operatori economici care comercializează jucării
scris 31 mai 2024

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat aproape 1.000 de operatori economici care comercializează jucării și au dat amenzi de peste patru milioane de lei.

Reprezentanții ANPC au anunțat că au desfășurat în ultima perioadă mai multe acțiuni de control, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul de respectare a prevederilor legale privind siguranța jucăriilor, inclusiv la comerțul online (analiza site-urilor de prezentare și publicitate).

Urmărește-ne și pe Google News
eMag - venituri în creștere, profit în scădere. Tazz, Freshful, Sameday - venituri mai mari, încă pe pierderi CITEȘTE ȘI eMag - venituri în creștere, profit în scădere. Tazz, Freshful, Sameday - venituri mai mari, încă pe pierderi

Au fost controlați 963 de operatori economici, dintre care 875 au fost depistați cu abateri. Au fost aplicate 864 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 4,25 de milioane de lei și 419 avertismente, scrie News.ro.

„Nu de puține ori, din neatenție și ignorând avertismentele de pe ambalajul sau eticheta produsului, părinții cumpără copiilor jucării care nu sunt potrivite vârstei acestora, și care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața. De aceea, este important să fim foarte atenți la cumpărarea jucăriilor, pentru a nu transforma bucuria copiilor într-o tragedie”, a declarat președintele interimar ANPC, Sebastian Hotca. 
„Majoritatea companiilor verificate realizează, pe piață, vânzarea directă de jucării, numărul acestora ridicându-se la 947, dintre care la 872 au fost înregistrate nereguli.  Din punctul de vedere al produselor controlate, numărul acestora a depășit 630.000 bucăți, în valoare de aproximativ 3,8 milioane lei. La circa 550.000 produse dintre cele verificate, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei, au fost identificate diferite abateri”, au precizat reprezentanții ANPC.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 480.000 produse, până la remedierea deficiențelor constatate. Totodată, au fost oprite definitiv de la vânzre 65.000 de jucării, în valoare de 600.000 de lei.

Cele mai importante nereguli constatate au fost: lipsa menționării pe eticheta jucăriei a denumirii, adresei și datelor de contact ale producătorilor și/sau a importatorului;  lipsa menționării pe eticheta jucăriei a numărului unic de identificare a lotului; lipsa menționării pe eticheta jucăriei a marcajului CE sau utilizarea unui marcaj neconform; lipsa menționării pe eticheta jucăriei a elementelor de identificare/instrucțiuni de utilizare în limba română sau documentație tehnică; comercializarea unor jucării deteriorate sau cu ambalaj deteriorat; comercializarea unor jucării fără a avea menționată, pe etichetă, compoziția chimică; comercializarea unor jucării fără a avea menționată, pe etichetă, avertismentele generale (de vârstă), cele specifice, precum și indicațiile privind precauțiile de utilizare; comercializarea unor jucării care imită produse alimentare.

Echipele de control au mai descoperit jucării care conțin substanțe toxice/necunoscute, fiind considerate periculoase, jucării notificate în sistemul de alertă europeană pentru produse nealimentare RAPEX, deși vânzarea acestora este interzisă, jucării care conțineau fibre textile drept păr al păpușii, care se desprindeau ușor, a unor jucării cu diferite umpluturi sau cu bandă elastică, cu inel la capăt, care puteau pune în pericol siguranța utilizatorilor.

De asemenea, nu era respectat regimul promoțiilor, erau vândute jucării fără a avea afișat prețul de vânzare, iar în unele cazuri lipsea autorizația de funcționare.

În ceea ce privește vânzarea online, comisarii ANPC au analizat site-urile aparținând a 16 operatori economici, la trei dintre aceștia fiind depistate abateri. Au fost date amezi de 11.000 de lei. 

Deficiențele constatate în cazul comercianților online de jucării au fost:indicarea, pe site, a unor prevederi legale abrogate referitor la dreptul privind denunțarea unilaterală a contractului; lipsa, de pe site, a unui formular eronat sau menționarea unui termen eronat de retragere din contract; nerespectarea termenului de livrare a produselor comandate; comercializarea unor jucării fără instrucțiunile și informațiile traduse în limba română; neafișarea, pe site, a perioadei de desfășurare a promoției sau a sintagmei „în limita stocului disponibil”.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
jucarii
amenzi