Amenzi de peste 318.000 de lei, date de ANPC pentru nereguli privind calitatea uleiului de măsline; aproape 31.500 de litri din peste 49.000 de litri verificați au fost găsiți neconformi

Amenzi de peste 318.000 de lei, date de ANPC pentru nereguli privind calitatea uleiului de măsline; aproape 31.500 de litri din peste 49.000 de litri verificați au fost găsiți neconformi
scris 29 dec 2017

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a găsit aproape 31.500 de litri de ulei de măsile neconform, din peste 49.000 de litri verificați, în urma unor controale desfășurate la începutul lunii octombrie. ANPC a dat amenzi de peste 318.000 de lei pentru deficiențe și a oprit definitiv vânzarea a 51 de litri de ulei și temporar a peste 30.800 de litri.

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în perioada 2 - 13 octombrie, au fost făcute mai multe controale ale calității și modului de comercializare a uleiului de măsline, în rețeaua de distribuție, comercializare și importatori, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, au fost verificați 459 de operatori economici, la 223 dintre aceștia găsindu-se nereguli în ceea ce privește legislația în vigoare. De asemenea, au fost verificați aproximativ 49.142 de litri de ulei de măsline, din care 31.486 de litri nu se încadrau în prevederile legale.

Au mai fost luate și 35 de eșantioane de ulei de măsline, dintre care un eșantion (din Grecia) a fost găsit neconform. Eșantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX laborator București. Dintre eșantioane, 29 au fost ulei de măsline extravirgin (10 din Italia, patru din Grecia, unul din Franța, opt din Spania, două din Maroc și patru din alte țări europene), două au fost amestecuri de ulei de măsline rafinat și ulei de măsline virgin (din Spania) și patru eșantioane de ulei din turte de măsline (două din Spania și două din Italia).

Platforma cehă de fashion online Glami, intrată în vară în România, încearcă să ridice de 10 ori cota de clienți și pregătește angajări CITEȘTE ȘI Platforma cehă de fashion online Glami, intrată în vară în România, încearcă să ridice de 10 ori cota de clienți și pregătește angajări

În urma neregulilor găsite, autoritățile au decis oprirea temporară de la comercializare a peste 30.853 de litri ulei de măsline în valoare totală de 35.494 de lei până la remedierea neconformităților constatate, oprirea definitivă și scoaterea de la comercializare a 51 de litri de ulei de măsline în valoare de 1.701 de lei care erau improprii consumului uman și aplicarea a 224 de sancțiuni, din care 110 avertismente și 114 amenzi în valoare de 318.200 de lei.

Printre abateri se numără comercializarea uleiului de măsline cu parametri de calitate neconformi cu cei declarați sau prevăzuți de lege. Astfel, în Brașov s-a oprit vânzarea a 12 litri de ulei de măsline extravirgin în valoare de 252 de lei, produs în Grecia, după ce în el au fost găsiți acizi grași care nu este sunt ai uleiului de măsline.

De asemenea, s-a mai găsit ulei expirat în județele Arad, Cluj, Mehedinți și Argeș, precum și cu ambalaj deteriorat în județele Timiș, Bistrița-Năsăud sau produse care nu ofereau consumatorilor informațiile obligatorii, așa cum prevede legea.

Totdată, autoritățile cu constatat că unii operatori economici vindeau ulei de măsilne cu denumirea incorectă sau cu inscripționarea incorectă a informațiilor privind categoria de calitate a uleiurilor de măsline în județele Mehedinți, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Sibiu, Iași, Vaslui (operatorul comercial vindea ulei de floarea soarelui și amestec de ulei de semințe sub denumirea de ulei de măsline), Prahova și Neamț.

În alte cazuri, inspectorii au găsit denumirea produsului și/sau adresa producătorului sau distribuitorului neprecizată, în județețele Dâmbovița, Cluj, Bihor și Brașov, ori nu erau traduse în limba română, în județele  Caraș-Severin, Olt, Covasna, Neamț, Cluj, Maramureș, Harghita, Brașov, Vâlcea și Tulcea sau cu informații greu vizibile, scrise cu litere mici, în județele Cluj, Mureș, Constanța și Alba.

Alți operatori economici aveau trecută greșit pe sticlele de ulei data de expirare. Potrivit ANPC, în Vrancea, uleiul de măsline extravirgin, fabricat în Grecia, ambalat în recipient metalic de 500 de mililitri, avea pe eticheta originală trecut „Best before – see on package” (n.r. Valabil până la – vezi pe ambalaj), însă pe ambalaj nu exista nicio dată ștanțată. În schimb, pe eticheta cu traducerea în limba română atașată de comerciant exista atât lot de fabricație, cât și data de expirare.

Totodată, o neregulă constatată de inspectori este și lipsa înscrierii etichetei nutriționale, la comercianți din județele Vaslui, Iași, Neamț și Sibiu, sau eticheta scrisă greșit la raft, în magazine din Bistrița-Năsăud, Hunedoara și Neamț, ori etichetă cu informații greșite în Giurgiu (un tip de ulei era trecut pe etichetă și altul pe contraetichetă), în Ialomița (pe etichetă era trecută mențiunea ”33 1/3 % EXTRA FREE - 1 litru la preț de 750 ml”, fără a exista la vânzare și produsul de 750 ml) și în Galați (ulei de măsline la care se preciza că este vândut cu preț redus, dar oferta promoțională expirase de două zile).

În alte locații, prețurile nu erau trecute sau erau greu vizibile (în Arad, Vaslui, Bihor, Teleorman, Argeș, Maramureș, Mureș, Bistrița-Năsăud, Timiș, Dolj, Dâmbovița, Iași, Bacău, Constanța, Tulcea, Cluj, Sălaj, Hunedoara, Mehedinți și Sibiu.

Printre alte abateri se numără și neafișarea orarului de funcționare a magazinului (în Arad), a codului unic de înregistrare la Registrul Comerțului (în Arad), neafișarea la loc vizibil a codului CAEN al activității desfpșurate (în Olt), a Telefonului Consumatorilor, adresei și a numerelor de telefon/fax ale comisariatului județean pentru protecția consumatorilor în a cărui raza teritorială se află operatorul economic, precum și adresa site-ului ANPC (în Tulcea), iar în Vaslui s-a constatat vânzarea uleiului de măsline în spații neaturizate.

ANPC recomandă consumatorilor să fie atenți la aspectul ambalajului și la conținutul recipientului, să refuze produsele pentru care au îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare, care cuprinde, în mod clar și în plus fața de denumire informații privind categoria de ulei, să refuze produsele care prezintă semne alterare sau modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului sau urme de mucegai, predusele exprate sau ambalate în alte ambalaje decât cele originale, să păstreze bonul de casă pentru a dovedi achiziționarea produsului în cazul unor recamații și să nu cumpere produse din locuri neautorizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
ulei de masline