Comisarii de la Protecția Consumatorilor din București au declanșat controale la Metro Cash & Carry și Auchan, în cartierul bucureștean Berceni, fiind aplicate amenzi de 125.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare neconforme și oprirea comercializării produselor în spații necorespunzătoare în Auchan, până la remedierea problemelor.
Controlul a avut loc la începutul acestei săptămâni la cele două hipermarketuri importante din Berceni, sectorul 4 al Capitalei – Metro Cash & Carry și Auchan.
”În urma neregulilor constatate, comisarii bucureșteni au aplicat următoarele sancțiuni, până în acest moment: amenzi contravenționale în valoare de 125.000 lei; oprirea definitivă de la comercializare produsele alimentare neconforme; oprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării produselor în spații necorespunzătoare până la remedierea deficiențelor, în magazinul Auchan; propunerea emiterii unei decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte, pentru magazinul Metro”, se arată într-un comunicat.
Au fost extinse verificările la Metro Cash & Carry SRL (depozit Ștefăneștii de Jos), ca urmare a identificării, în magazinul din Berceni, aparținând acestui operator economic, a unor produse alimentare preambalate, respectiv carne de vită, cu origine Australia, Argentina, Germania, Irlanda, având diverse deficiențe.
Comisarii au descoperit: acumulări masive de lichid sangvin în interiorul ambalajelor de produs; neconcordanțe între gramajele declarate pe etichetele de produs și cele cântărite în magazine.
”În depozit, comisarii CPCMB nu au putut identifica niciun produs din această categorie, stocul fiind zero, controlul continuând în zilele următoare, când vor fi trecute în revistă toate documentele care atestă mișcarea mărfii către punctele de lucru din țară, situația stocurilor, precum și declarațiile de conformitate a mărfii”, se mai arată în comunicat.
Alte nereguli identificate la cele două hipermarketuri au fost: deficiențe de informare a consumatorilor cu privier la terminologia corectă în cee ace privește data durabilității minimale a unora dintre produse; nerespectarea temperaturii de păstrare în unele dintre vitrinele frigorifice de refrigerare sau congelare pentru produse din carne, respectiv pește; comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită; comercializarea unor fructe și legume ca fiind calitatea I, în realitate prezentând modificări organoleptice de aspect, culoare, consistență, precum și zone cu lovituri și mucegai; comercializarea unor produse din carne cu modificări organoleptice; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu impurități de lichide scurse și rugină; folosirea unui sistem de ventilație neigienizat corespunzîtor, cu prezență masivă de praf, în magazine.