Gigantul american al vânzărilor online Amazon are peste 181 de milioane de utilizatori frecvenți în Uniunea Europeană, dintre care aproape 35 de milioane în Franța, și angajează peste 150.000 de persoane în blocul comunitar, a precizat Amazon în primul său raport de transparență, relatează AFP.
Acest raport face parte din obligațiile impuse marilor platforme digitale prin noul regulament european cu privire la serviciile digitale, care a intrat în vigoare la finele lunii august. În vara acestui an, Amazon a contestat statutul de mare platformă digitală, în ideea de a evita o parte din obligațiile care i-ar fi revenit, iar la finele lunii septembrie un tribunal i-a dat, temporar, dreptate gigantului american, în așteptarea unei sentințe definitive, scrie Agerpres.
În Europa, Germania este cea mai mare piață a Amazon, cu 60,4 de milioane de utilizatori activi lunari. Urmează, în ordine, Italia (38,1 de milioane de utilizatori activi lunari), Franța (34,6 de milioane) și Spania (25 de milioane). Grupul american are 250 de depozite și centre logistice în UE.
Pentru a lupta împotriva conținuturilor ilegale (în principal contrafaceri și recenzii false), Amazon a luat măsuri împotriva a 15.774 de utilizatori în primul semestru și a răspuns la 8.863 de solicitări venite de la autoritățile legale din statele membre UE. Din numărul total, 4.500 de solicitări au venit din Germania și 2.200 din Spania și doar 817 de la autoritățile franceze.
Distribuitorul american a indicat de asemenea că a întreprins 274 milioane de acțiuni de retragere de conținut care contravine regulilor sale și a primit 417.836 de semnalări.
Amazon a explicat că urmărește în special recenziile false și a spus că a închis mai multe firme care plătesc internauți pentru a publica recenzii false. De asemenea, grupul a luat măsuri împotriva a 1.841 de utilizatori pentru recenzii sau plângeri nefondate.
Tot în 2022, grupul Amazon a identificat și confiscat șase milioane de produse contrafăcute.