Albalact primește amendă cu argumentul că ...încarcă inutil rolul instanțelor cu cereri vădit neîntemeiate

Albalact primește amendă cu argumentul că ...încarcă inutil rolul instanțelor cu cereri vădit neîntemeiate
scris 8 feb 2024

Albalact a fost sancționată cu amendă de 1.000 de lei cu argumentul că ar fi introdus, "cu rea-credință", o cerere de completare a dispozitivului sentinței în dosarul în care a solicitat anularea unei amenzi de peste 9,9 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenței în primăvara anului trecut.

Magistrații au motivat că "reaua-credință" a producătorului de lactate ar fi mai mult decât evidentă, în condițiile în care, din simpla lecturare a dispozitivului și considerentelor sentinței dosarului privind anularea sancțiunii, se poate constata cu ușurință că cele două capete subsidiare din cerere au fost analizate și respinse.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin urmare, având în vedere abuzul de drept săvârșit de petentă, care nu înțelege să-și exercite drepturile procesuale cu bună-credință, încârcând inutil rolul instanțelor de judecată cu cereri vădit neîntemeiate, urmează ca, în temeiul articolului 187, aliniatul 1, punctul 1, litera a) din Codul de procedură civilă, să dispună amendarea acesteia cu suma de 1.000 lei", se arată în motivarea sentinței unui dosar înregistrat la Curtea de Apel București.

Selgros - majorare masivă de capital CITEȘTE ȘI Selgros - majorare masivă de capital

Albalact poate să atace cu recurs sentința și are dreptul să solicite reexaminarea amenzii în termen 15 zile de la comunicare.

În luna mai 2023, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14.335.002,70 lei (aproximativ 2,9 milioane euro), motivul fiind refuzul accesului la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt”. Detalii AICI.

Autoritatea de concurență a aplicat aceste sancțiuni pentru că cele trei companii nu ar fi acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor, în cadrul inspecției inopinate desfășurate în perioada 28 – 30 martie 2023.

Potrivit Legii concurenței, inspectorii pot solicita orice fel de informații legate de obiectul investigației, iar companiile care refuză să coopereze cu instituția sau care obstrucționează activitatea acesteia în desfășurarea investigațiilor sunt sancționate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii.

FOTO ANPC intră din nou cu amenzi în sute de magazine Mega Image și cere închideri temporare CITEȘTE ȘI FOTO ANPC intră din nou cu amenzi în sute de magazine Mega Image și cere închideri temporare

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Albalact a primit cea mai mare amendă, respectiv 9.913.038,57 lei (aproximativ 2 milioane euro), Covalact a fost sancționată cu 2.446.524 lei (aproximativ 495.000 euro), iar Dorna Lactate - 1.975.440,12 lei (aproximativ 400.000 euro).

Toate cele trei companii au solicitat magistraților Curții de Apel București (CAB) anularea sacțiunilor aplicate de Consiliul Concurentei, dar cererile au fost respinse.

În cazul Albalact, cererea a fost respinsă în a doua parte a lunii octombrie 2023, informația fiind anunțată de Profit.ro. Detalii AICI.

Două luni mai târziu, compania a atacat cu recurs hotărârea magistraților CAB la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Albalact a raportat în 2022 un business de 1,08 miliarde de lei și un profit net de 33,7 milioane de lei, de la 25,3 milioane de lei în anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
albalact
amenda
instanta