Gigantul german al articolelor sportive Adidas a anunțat că tarifele impuse de președintele american Donald Trump vor duce la majorări de prețuri pentru toate produsele sale comercializate în SUA, relatează CNBC.
Compania a precizat că, deși nu știe încă cu cât va crește prețurile, disputa comercială globală o împiedică să își majoreze estimările financiare pentru întregul an, în pofida unei creșteri substanțiale a profitului în primul trimestru, scrie News.ro.

”Tarifele mai mari vor duce în cele din urmă la costuri mai mari pentru toate produsele noastre de pe piața americană”, a transmis Adidas într-un comunicat.
Deși a subliniat că este ”parțial expusă” tarifelor impuse de Casa Albă produselor din China, aflate în prezent la o rată efectivă de 145%, Adidas a precizat că deja și-a redus la minimum exporturile de produse fabricate în China către SUA. Compania a adăugat însă că cel mai mare impact provine din creșterea generală a tarifelor SUA aplicate și altor țări, în prezent situate în jurul valorii de 10%, în contextul negocierilor comerciale în desfășurare.
”Având în vedere incertitudinea legată de negocierile dintre SUA și diferitele țări exportatoare, nu știm care vor fi tarifele finale. Prin urmare, nu putem lua decizii definitive în acest moment. Creșterea costurilor din cauza tarifelor mai mari va conduce inevitabil la majorări de prețuri, nu doar în sectorul nostru, însă în prezent este imposibil de cuantificat acest impact sau de anticipat cum va reacționa cererea consumatorilor”, a continuat compania.
Adidas a recunoscut că în prezent nu poate produce aproape niciunul dintre produsele sale în SUA.
Compania, cunoscută mai ales pentru pantofii sport Superstar, Sambas, Stan Smith și Gazelle, precum și pentru îmbrăcămintea sport, își produce bunurile în fabrici din țări precum Vietnam și Cambodgia, ambele confruntate cu tarife SUA de peste 40% în lipsa unui acord comercial.
O dilemă similară în privința creșterii prețurilor și impactului asupra cererii este resimțită în prezent de aproape toate companiile de retail care activează pe piața americană, de la platforme cu prețuri foarte mici precum Temu, până la branduri de lux precum Hermès.
Profit în creștere, dar previziuni prudente
Fără incertitudinile provocate de tarifele din SUA, Adidas ar fi majorat estimările privind veniturile și profitul operațional pentru întregul an, grație unui portofoliu solid de comenzi și a sentimentului pozitiv în jurul brandului. Compania și-a menținut însă perspectivele actuale, precizând că „intervalul de rezultate posibile s-a lărgit.”
Potrivit rezultatelor parțial publicate, profitul net din operațiunile continue a crescut cu 155% în primul trimestru, ajungând la 436 milioane de euro, peste estimarea de 383 milioane de euro conform unui consens LSEG.

Vânzările nete au urcat cu 12,7%, la 6,15 miliarde de euro, iar marja operațională a crescut cu 3,8 puncte procentuale, până la 9,9%.
Compania a reușit în cele din urmă să depășească dificultățile legate de colaborarea cu muzicianul controversat Ye, încheiată în 2022 după comentarii antisemite. Adidas a anunțat luna trecută că a vândut ultimele produse din stocul Yeezy.
Analiștii Deutsche Bank au apreciat într-o notă emisă marți că Adidas ”a livrat un rezultat solid, cu progrese pe toate planurile”, în ciuda incertitudinilor crescute.
”Până acum, Adidas a înregistrat o creștere a vânzărilor de două cifre în toate regiunile și canalele, cu performanțe mai bune pe segmentul de vânzări angro față de cel direct către consumator,” a declarat Mamta Valechha, analist pentru sectorul bunurilor de consum la Quilter Cheviot.
”Încălțămintea continuă să performeze foarte bine, iar consumatorii aleg din ce în ce mai mult și articolele vestimentare din categoria lifestyle. Segmentul de performanță sportivă rămâne, de asemenea, solid. Adidas speră ca aceste tendințe pozitive să continue, în ciuda incertitudinilor economice generate de tarifele din SUA. Din păcate, va trebui să așteptăm pentru a înțelege pe deplin impactul.”