Acțiunile Electrolux se prăbușesc după ce GE a renunțat la vânzarea diviziei de electrocasnice

Acțiunile Electrolux se prăbușesc după ce GE a renunțat la vânzarea diviziei de electrocasnice
scris 7 dec 2015

Acțiunile producătorului suedez de electrocasnice Electrolux, cu activități și în România, au înregistrat luni dimineață cel mai pronunțat declin din ultimii peste patru ani, după ce grupul american General Electric (GE) a abandonat planurile pentru vânzarea diviziei de aparate electrocasnice către compania suedeză în schimbul a 3,3 miliarde de dolari.

Tranzacția, propusă oficial acționarilor Electrolux și GE în septembrie 2014, nu a primit aprobarea autorităților antitrust din SUA, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna iulie, departamentul de Justiție al SUA a intentat un proces împotriva celor două companii pentru a bloca tranzacția, pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă majorare a prețurilor pentru consumatori, iar GE a decis să abandoneze tranzacția înainte de soluționarea acestuia, se arată într-un comunicat al Electrolux.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Electrolux, al doilea mare producător de electrocasnice la nivel mondial, va plăti GE o taxă de încetare a acordului în valoare de 175 milioane de dolari, costurile urmând să se reflecte în rezultatele financiare din trimestrul al treilea. Pentru primele nouă luni ale anului, grupul suedez a raportat costuri legate de tranzacție în valoare de 402 milioane de coroane suedeze (47 milioane dolari).

Acțiunile companiei suedeze au scăzut luni dimineață cu 15% pe bursa de la Stockholm, cel mai mare declin intraday începând cu data de 19 iulie 2011.

În jurul orei 9:10, titlurile Electrolux se tranzacționau în scădere cu 14%, la un preț pe unitate de 206 coroane suedeze (22,37 euro).

“Deși suntem dezamăgiți că tranzacția nu va fi finalizată, suntem încrezători în capacitatea Electrolux de a continua planurile de creștere“, a spus Keith McLoughlin, directorul general al Electrolux.

Într-un comunicat separat, GE a anunțat că va căuta un alt cumpărător pentru divizia de electrocasnice.

Electrolux și-a început activitățile din România la finele anului 1995, iar din 1997 este acționar majoritar al fabricii Electrolux din Satu Mare, unde produce o gamă variată de electrocasnice și accesorii, precum frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat. Grupul mai deține o divizie de vânzări și marketing în București.

Vânzările Electrolux în România au scăzut în 2014 cu 5,7% la 299 milioane de coroane suedeze (32,4 milioane euro), reprezentând cel mai slab an al grupului suedez pe piața românească începând din 2001.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrolux
general electric
divizie electrocasnice
vanzare
retragere
abandon
tranzactie esuata