Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.
Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.
În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.
În ultimii ani, piața hotelieră din București a înregistrat o creștere medie anuală moderată a ofertei noi, de 0,9% între 2019 și 2023, evoluție modestă determinată în principal de anularea Planurilor Urbanistice Zonale.
În 2024, două noi hoteluri, cu un total de 90 de camere, vor fi deschise, dintre care Corinthia Grand Hotel Boulevard. Între 2024 și 2025, este estimată o rată medie anuală de creștere de 4,1% a numărului de camere.
Clădirile istorice din centrul Capitalei au început să stârnească interesul dezvoltatorilor imobiliari care țintesc sectorul hotelier.
Spre exemplu, hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, s-a închis pentru a intra într-un proces de modernizare, care va include și aripa rămasă nefolosită, după ce grupul austriac House of Julius Meinl a cumpărat întregul imobil. Grupul austriac se pregătește să investească 30-35 de milioane de euro în aducerea întregului hotel la standardul de 4-5 stele, sumă care include și prețul de cumpărare, potrivit surselor Profit.ro. Aceasta este cea mai mare investiție atrasă pe Bulevardul Magheru, unul dintre cele mai cunoscute din România, în ultimii 5 ani, de la redeschiderea hotelului Lido de peste drum de Ambasador, și se așteaptă ca după renovare să devină o emblemă pentru turismul bucureștean.
De asemenea, familia Dayan, aflată în topul celor mai bogate familii din Israel, pregătește consolidarea și restaurarea monumentului istoric Palatul Oscar Maugsch, cumpărat în 2019 de la Banca Comercială Română, și transfomarea lui într-un hotel de 5 stele în urma unei investiții estimate la 20 de milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Un alt exemplu este familia Cobâlaș, proprietara grupului de firme CATTED, cu activitate în imobiliare și HoReCa, care urmează să deschidă anul acesta primul hotel din România sub noul brand Handwritten Collection al grupului hotelier francez Accor. Acesta va rezulta din renovarea actualului hotel de 4 stele Tecadra din Pipera.
„Privind în perspectivă, pe măsură ce performanța sectorului hotelier se îmbunătățește, atât investitorii locali, cât și cei regionali reîncep să fie interesați de investiții în România. Cu toate acestea, există o abordare prudentă din cauza nivelului ridicat de incertitudine și al costului asociat capitalului. Mai mult decât atât, analiza noastră sugerează că în perioada următoare mai multe clădiri istorice din zona centrală a Bucureștiului ar putea fi tranzacționate”, spune David Nath, Head of Hospitality CEE & SEE, Cushman & Wakefield.
Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a semnat un contract de exclusivitate cu Ennismore pentru a aduce brandul hotelier Mondrian în proiectul denumit anterior One Plaza Athénée de lângă Ateneul Român. Mondrian București va fi aplasat pe strada George Clemenceau nr. 8-10, în apropierea Ateneului Român și va propune un concept cu totul și cu totul nou pe scena ospitalității Capitalei. Sub semnătura Lemon Interior Design, hotelul Mondrian va beneficia de un design unic și neașteptat, inspirat din basmul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, contribuind la promovarea culturii și tradițiilor românești.
De asemenea, dezvoltatorul mai are în plan și proiectul One Downtown, tot pe segmentul ospitalității, ce va rezulta din restaurarea celor trei3 clădiri istorice cumpărate de One United în 2022 pe strada Academiei nr. 19, 21 și 23, lângă Teatrul Odeon și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. Acest ansamblu de clădiri a găzduit și hotelul Muntenia, construit între anii 1925 și 1930, dar abandonat din 2006.
One United Properties a plătit pe cele 3 clădiri istorice 3,73 milioane de euro și a anunțat că valoarea brută de dezvoltare a One Downtown va fi de 35 de milioane de euro. Suprafața totală a terenului este de aproximativ 1.300 metri pătrați, iar suprafața totală construita este de 7.100 metri pătrați.
One United Properties a anunțat că până în 2030 vrea să aibă în operare trei hoteluri de 5 stele și alte trei hoteluri de 5 stele în dezvoltare.
În martie 2022, One United Properties a achiziționat un alt monument istoric - fosta fabrică Ford, situată în cadrul dezvoltării multifuncționale One Floreasca City, care este în curs de restaurare și va fi transformată într-un spațiu comercial, denumit One Gallery, care ve deveni un nou pol comercial al cartierului Floreasca. Cine trecea acum câțiva ani pe lângă intersecția bulevardului Mircea Eliade cu Calea Floreasca era frapat de zona în paragină în care se transformase unul dintre simbolurile industrializării României, cunoscuta Hală Ford. Dezvoltatorul One United Properties și-a propus să restaureze Hala Ford și să o readucă în circuitul orașului, printr-un amplu proiect de regenerare urbană, cu o Valoare brută de dezvoltare (GDV) de 90 de milioane de euro, cea mai mare investiție privată într-o clădire protejată din România. Modul în care dezvoltatorul a ales să abordeze funcțional restaurarea și conversia halei Ford va aduce multiple beneficii comunității. One Gallery, cum va fi cunoscut, se conturează ca un centru polarizator, cu spații office și de coworking, concept store, cu elemente de mall, dar nu în sensul clasic. Interdependența celor două funcțiuni – retail și office – va transforma imobilul într-un obiectiv important ca atracție atât pentru publicul larg, pentru turiști, cât și pentru segmentul imobiliar de birouri. Astfel de restaurări au un evident impact economic, dar și unul de educare vizuală și estetică.