Vânzările de locuințe din SUA se prăbușesc. Prețurile rămân însă ridicate

Vânzările de locuințe din SUA se prăbușesc. Prețurile rămân însă ridicate
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:53

Vânzările de locuințe existente din SUA au scăzut în septembrie la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, fiind afectate de ratele mai mari ale dobânzilor ipotecare și de prețurile ridicate ale caselor, transmite Reuters.

Aceasta este a doua lună consecutivă de declin, confirmând opiniile economiștilor că investițiile în sectorul rezidențial, inclusiv construcțiile de locuințe, au înregistrat o scădere semnificativă în al treilea trimestru, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Piața imobiliară a continuat să fie afectată de creșterea ratelor ipotecare în primăvară, iar deși oferta s-a îmbunătățit, locuințele accesibile pentru cumpărătorii la prima achiziție rămân rare în majoritatea regiunilor, menținând prețurile la un nivel inaccesibil pentru mulți.

”Va fi nevoie de mai multe reduceri ale dobânzilor și de mai multe opțiuni pentru a readuce cumpărătorii pe piață", a declarat Jennifer Lee, economist senior la BMO Capital Markets.

Vânzările de locuințe au scăzut cu 1,0% luna trecută, ajungând la un ritm anual ajustat sezonier de 3,84 milioane de unități, cel mai redus nivel din octombrie 2010, potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA. Economiștii prognozaseră că vânzările vor rămâne neschimbate, la 3,86 milioane de unități.

Vânzările reflectă probabil contractele semnate cu una sau două luni în urmă, când ratele ipotecare erau încă ridicate. Deși dobânzile au scăzut inițial după ce Rezerva Federală a început să reducă dobânzile luna trecută, acestea au crescut din nou în ultimele trei săptămâni, pe fondul unor date economice solide, inclusiv vânzările cu amănuntul, ceea ce a redus așteptările privind o nouă reducere de 50 de puncte de bază a dobânzilor luna viitoare.

Piața construcțiilor din România a înregistrat maxime istorice în ultimii doi ani, însă 2025 se anunță provocator CITEȘTE ȘI Piața construcțiilor din România a înregistrat maxime istorice în ultimii doi ani, însă 2025 se anunță provocator

Dobânda medie a ipotecilor pe 30 de ani a fost de 6,44% săptămâna trecută, comparativ cu 6,08% la sfârșitul lunii septembrie, conform datelor de la agenția Freddie Mac.

Economistul șef pentru SUA al Pantheon Macroeconomics, Samuel Tombs, a declarat că activitatea pe piața imobiliară va rămâne scăzută până în 2025. El a subliniat că rata medie a dobânzilor la creditele ipotecare existente este de aproximativ 4%, comparativ cu actuala dobândă de 6,5% pentru noile ipoteci. "Acest lucru creează un stimulent uriaș pentru proprietarii actuali de a nu se muta, iar doar o relaxare semnificativă a politicii Rezervei Federale ar putea schimba acest calcul", a explicat el.

Vânzările de locuințe au scăzut cu 3,5% în septembrie față de anul precedent. În sudul SUA, vânzările au scăzut cu 1,7%, în parte din cauza slăbiciunilor pieței din Florida, afectată de uraganul Helene. Activitatea a crescut însă în vestul țării.

Inventarul locuințelor a crescut cu 1,5% în septembrie, la 1,39 milioane de unități, cel mai mare nivel din octombrie 2020. Cu toate acestea, oferta rămâne sub nivelul de 1,8 milioane de unități înregistrat înainte de pandemie.

Prețul mediu al locuințelor existente a crescut cu 3,0% față de anul trecut, ajungând la 404.500 de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat pentru luna septembrie. Aproximativ 20% dintre casele vândute au avut un preț mai mare decât cel de listare.

Cumpărătorii pentru prima dată au reprezentat doar 26% din vânzări, în scădere față de 27% în aceeași perioadă a anului trecut, departe de nivelul de 40% necesar pentru o piață imobiliară sănătoasă.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
sua
pret