CONFIRMARE FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán va cumpăra o mare clădire în România

CONFIRMARE FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán va cumpăra o mare clădire în România

István Tiborcz alături de Equilibrium

scris 24 oct 2024

Compania ungară Gránit Asset Management, controlată de omul de afaceri István Tiborcz, aflat în topul celor mai bogați unguri, a încheiat cu succes procesul de due diligence cu suedezii de la Skanska pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1 din București, într-o tranzacție evaluată la circa 50 de milioane de euro, care va însemna intrarea pe piața imobiliară a acestui nou jucător, anunțată anterior de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul este ca tranzacția să fie închisă până la finalul anului, conform surselor Profit.ro. Procesul de due diligence reprezintă o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Recent, Profit.ro a anunțat că István Tiborcz intră în România cu banca digitală Gránit Bank, în prima sa ieșire în afara țării.

Acum, Tiborcz vrea să își extindă și afacerile imobiliare în România. Profit.ro a anunțat anterior că, în acest sens, a intrat în negocieri exclusive cu dezvoltatorul suedez Skanska pentru a cumpăra prima clădire de birouri a complexului Equilibrium, din nordul Bucureștiului.

În cursa pentru achiziția Equilibrium 1 a fost înscris și fondul ungar Adventum, unul dintre cei mai activi cumpărători de clădiri de birouri din București, însă atunci prețul de vânzare era de 53 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Negocierile în care a intrat Gránit Asset Management sunt la un preț ușor mai redus.

EXCLUSIV Gigant german cu active de peste 15 miliarde euro își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant german cu active de peste 15 miliarde euro își pregătește intrarea în România

Complexul Equilibrium a fost construit pe un teren ce a aparținut, în trecut, Institutului Național al Lemnului și este amplasat în districtul de afaceri din nordul Bucureștiului.

Clădirea de birouri Equilibrium 1 a fost livrată în noiembrie 2019, are 11 etaje supraterane, o suprafață închiriabilă de 19.500 de metri pătrați și 228 de locuri de parcare. Imobilul este închiriat în totalitate unor companii precum Signal Iduna, Iron Mountain, Secom Healthcare, Newton, Moov Leasing, Elegance Decor, Caliz Box, DBH, Fly Go și SMS Metallurgy Romania.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak o fostă platformă industrială. Ar putea construi sute de apartamente sau un parc de retail CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak o fostă platformă industrială. Ar putea construi sute de apartamente sau un parc de retail

Complexul mai cuprinde și o a doua clădire, Equilibrium 2, livrată în decembrie 2022 și cu o suprafață similară primului imobil. Dezvoltatorul anunțase că va scoate ambele clădiri la vânzare, însă, deocamdată, a doua clădire are un grad de ocupare mai redus, situație care îngreunează vânzarea.

Contactați anterior de Profit.ro pentru detalii despre potențiala tranzacție, reprezentanții Skanska au transmis că nu au nimic de comunicat, iar cei ai Gránit Asset Management nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Cine este potențialul cumpărător

István Tiborcz este proprietarul grupului BDPST cu activități în domeniile turism, hoteluri, imobiliare, bancar, asigurări și logistică. El este căsătorit cu Ráhel Orbán, fiica premierului ungar Viktor Orbán, care are funcția de director de creație în cadrul diviziei hoteliere a grupului BDPST.


Grupul său gestionează 7 complexuri hoteliere în Ungaria, majoritatea sub brandul Botaniq Collection, printre care și castelul neo-renascentist din localitatea ungară Tura, transformat într-un hotel de lux de 5 stele.

EXCLUSIV ALS Beton investește într-o nouă stație mobilă, după ce tocmai a mai inaugurat una în Otopeni, pentru linia de metrou M6 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ALS Beton investește într-o nouă stație mobilă, după ce tocmai a mai inaugurat una în Otopeni, pentru linia de metrou M6

În 2021, grupul BDPST a cumpărat 57% din Gránit Bank, fondată în 2010 de  milionarul Sándor Demján, decedat în 2018. Grupul lui Tiborcz mai deține, în prezent, 43% din banca digitală.


Investitorul deține și managerul de fonduri Gránit Asset Management, fostul Diófa Asset Management, care gestionează active cu o valoare de peste 2,2 miliarde de euro pentru clienți instituționali și de retail și active în fonduri imobiliare cu o valoare de aproape un miliard de euro.

FOTO Proprietarul ProTV ridică în România o clădire de birouri premium, într-unul dintre cartierele comerciale aflate în expansiune CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul ProTV ridică în România o clădire de birouri premium, într-unul dintre cartierele comerciale aflate în expansiune

Din grupul BDPST face parte și asigurătorul Gránit Biztosító, prin intermediul căruia Tiborcz a cumpărat, recent, pachetul majoritar de acțiuni în două companii de asigurări ale Poștei Maghiare, printre care unul dintre cei mai mari jucători de pe piața asigurărilor de viață din Ungaria.

În 2022, BDPST Equitiy a cumpărat și 21% din Waberer`s International, companie listată la Bursa de Valori din Budapesta, care are o experiență de peste 75 de ani pe piața logistică și a expedierii mărfurilor.

István Tiborcz, în vârstă de 38 de ani, are o avere estimată la circa 250 de milioane de euro și ocupă locul 19 în ediția de anul acesta a publicației ungare A 100 Leggazdagabb (100 cei mai bogați unguri). Averea sa a crescut de la circa 176 milioane de euro, cât era evaluată în 2023.

EXCLUSIV Dimri, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va face un proiect de amploare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dimri, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din Israel, a cumpărat terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, pe care va face un proiect de amploare

István Tiborcz face parte dintr-o listă tot mai lungă de investitori maghiari intrați pe piața imobiliară românească. Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a cumpărat complexul de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție de peste 150 de milioane de euro, una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală; despre Indotek, compania lui Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, care deține mallul Plaza M din Târgu Mureș și două clădiri de birouri, recent cumpărate, în București, plus un parteneriat pe sectorul logistic românesc; lista îl include și pe Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara lui 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC. Totodată, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România în 2021. Lor li se adaugă și Cordia, parte a grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, care a revenit puternic pe piața imobiliară din România, după o perioadă de pauză. Nu în ultimul rând, grupul Biggeorge, controlat de milionarul Tibor Nagygyörgy, și-a anunțat interesul de a intra pe piața imobiliară românească prin achiziții de spații de depozitare și clădiri de birouri.

Expansiunea acestora în România apare pe fondul unui surplus de capital în Ungaria și al unei piețe maghiare reduse ca mărime.

Cine este vânzătorul

Grupul suedez Skanska este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari și constructori din lume, cu afaceri de peste 13,8 miliarde de euro în 2023. În cadrul grupului lucrează circa 27.000 de angajați.

EXCLUSIV FOTO Robertino Georgescu a rupt parteneriatul cu Marius Bușu. Lansează apartamentele Versace în cartierul corporatiștilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Robertino Georgescu a rupt parteneriatul cu Marius Bușu. Lansează apartamentele Versace în cartierul corporatiștilor

Skanska a revenit pe piața românească în 2007 cu divizia de dezvoltări imobiliare, după ce renunțase la piața locală în 2003, anterior fiind activă pe zona de construcții infrastructură. Din 2011 a revenit și cu divizia de construcții și și-a exprimat intenția de a intra și în parteneriate public-private. După câteva contracte externe grupului, printre care a realizat un magazin și sediul central al Lidl din România, Skanska Construction s-a concentrat exclusiv pe proiectele imobiliare realizate de Skanska Property Romania, divizia de dezvolare comercială a grupului.

Astfel, în ultimii 12 ani a construit centrele de birouri Green Court, Campus 6 și Equilibrium din București.

EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Raj și Alok Gupta, care tocmai au cumpărat sediul din România al UiPath, sunt interesați să vândă o clădire istorică din centrul Bucureștiului, pentru noi achiziții

Modelul de afaceri al Skanska presupune dezvoltarea, managementul și, ulterior, vânzarea clădirilor acumulate în portofoliul său. Până acum, Skanska a vândut cele trei clădiri de birouri din cadrul Campus 6, complex situat în zona Politehnică a Bucureștiului, la un preț de circa 150 de milioane de euro. Prima clădire a fost cumpărată de CA Immo și după retragerea acestora de pe piață a intrat în portofoliul Pavăl Holding, iar celelalte două clădiri au ajuns la S Immo, companie a grupului ceh CPI.

Suedezii au mai vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafață de 54.300 de metri pătrați, cu circa 129 milioane euro către compania Globalworth.

Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați, însă deocamdată nu au început lucrările la aceasta.

În plus, Skanska a cumpărat, în 2019, jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi la un preț de circa 23 de milioane de euro, cu planul să dezvolte 93.000 de metri pătrați de birouri, însă proiectul este suspendat, potrivit surselor Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
istvan tiborcz
viktor orban
granit asset management
bdpst
equilibrium 1