Producătorul de ciment și agregate LafargeHolcim a înregistrat în primele nouă luni o creștere de 15,3% a vânzărilor de ciment în România, în principal datorită avansului puternic al pieței de construcții din București, se arată în raportul financiar al grupului creat în urma fuziunii dintre compania franceză Lafarge și rivalul elvețian Holcim.
Prețul cimentului a scăzut cu 0,8% în perioada ianuarie-septembrie comparativ cu primele nouă luni din 2014, potrivit raportului.
Pe segmentul agregatelor, LafargeHolcim a raportat o creștere de 72,3% a volumului vânzărilor. Prețurile agregatelor au coborât în perioada analizată cu 15,1%.
"Cererea din estul Europei s-a menținut la un nivel ridicat, mai ales în statele care nu sunt exportatoare de petrol. Volumele au avansat în majoritatea statelor din regiune, cu creșteri puternice pe toate segmentele în România, grație activității puternice de construcții din București și zonele învecinate", potrivit raportului.
La nivel global, vânzările de ciment, agregate și clincher ale LafargeHolcim au scăzut cu 6,5% la 22 miliarde franci elvețieni (20,3 miliarde euro), de la 23,56 miliarde franci în perioada similară a anului trecut. Profitul operațional s-a redus cu 18,8%, la 3,66 miliarde franci (aproape 3,4 miliarde euro), în principal din cauza costurilor cu fuziunea și restructurarea, a fluctuațiilor de curs valutar și a încetinirii creșterii economice în China și Brazilia.
Excluzând costurile cu fuziunea și restructurarea, profitul operațional al grupului a scăzut cu 9%, la 4,35 miliarde franci (4 miliarde euro).
Fuziunea dintre Lafarge și Holcim a fost finalizată în luna iulie și a presupus, printre altele, vânzarea activelor Lafarge din România către compania iralndeză CRH. Activitățile Holcim din România au fost integrate în grupul nou creat.
LafargeHolcim este cel mai mare producător de materiale de construcții la nivel mondial. Grupul este prezent în 90 de țări și are peste 115.000 de angajați.
În România, grupul deține două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 14 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.