Vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou - anulată

Vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou - anulată
scris 21 dec 2022

Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou, prin hotărârea în primă instanță pronunțată, anunță MTI.

Castelul a fost scos la vânzare de moștenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani, în final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societății Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Elon Musk anunță că va demisiona de la conducerea Twitter după ce va găsi un înlocuitor CITEȘTE ȘI Elon Musk anunță că va demisiona de la conducerea Twitter după ce va găsi un înlocuitor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vânzarea a fost contestată de Consiliul Județean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempțiune la cumpărare, garantat prin lege și notificat vânzătorului. Moștenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depășit termenul de exercitare a dreptului său de preempțiune.

„Noi, Consiliul Județean Sălaj, am respectat toate normele legale și tot calendarul astfel încât să ne exprimăm legal și în timp dreptul de preempțiune asupra negocierilor care urmau să se desfășoare cu proprietarul castelului de la Jibou. Din punctul nostru de vedere, totul a fost respectat, cine nu a respectat procedurile legale considerăm că este fostul proprietar, care a înstrăinat bunul argumentând că noi nu ne-am fi exprimat din timp dreptul de preemțiune. Urmăm procedurile legale și vom ataca în instanță contractul de vânzare-cumpărare, așa cum prevede legea”, declara la acel moment pentru News.ro președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Conform președintelui CJ Sălaj, între Consiliul Județean Sălaj și proprietarul castelului a existat o corespondență scrisă, în cadrul căreia instituția și-a exprimat intenția de a negocia cumpărarea castelului.

Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 și a admis cererea societății Manevi, obligând firma Micro Vision Srl să ramburseze acesteia suma de 830 000 euro reprezentând prețul de vânzare, precum și cheltuielile de autentificare în valoare de 78 448 euro și cheltuielile privind perfectarea contractului în sumă de 72 623 lei.

Castelul Wesselényi din Jibou a fost scos la vânzare timp de aproape un deceniu, după ce moștenitorul a realizat că nu poate asigura suma necesară pentru reabilitarea și întreținerea castelului. Artmark Historical Estate Srl din București s-a ocupat de găsirea unui cumpărător pentru castel, reducând treptat prețul de vânzare.

Legea română asigură drept de preempțiune pentru instituțiile care aparțin statului român: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sălaj și Primăria Jibou. După ce, în luna martie 2021, Ministerul Culturii a anunțat că renunță la dreptul său de preempțiune, Consiliul Județean Sălaj și-a exprimat dorința de a-și exercita acest drept. În cadrul ședinței sale din data de 28 aprilie s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puși bani deoparte din buget pentru achiziționarea clădirii și fiind numit și o comisie de negociere.

Castelul construit în stil baroc și clasicist, cu o suprafață utilă de 2200 de metri pătrați, are două etaje și a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moștenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeței fiind ocupată de o grădină botanică.

Înainte de naționalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Wesselényi (căsătorită cu Artúr Teleki). Descendenta sa, Éva Ianicicău (născută Teleki), care a locuit la Șimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanță pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensație, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă și restituirea în natură. Sentința definitivă cu privire la restituire a fost pronunțată în primăvara anului 2012.

După naționalizare, castelul Wesselényi din Jibou a funcționat ca școală, apoi a fost Casa pionierilor. Chiar și după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituție care organiza activități destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului.

viewscnt
Afla mai multe despre
castelul wesselényi
jibou