Zhongzhi Enterprise Group, un trust uriaș care gestionează active de peste 100 miliarde dolari, fondat în 1995, a depus cerere de intrare în faliment, argumentând că pasivele, de până la 64 de miliarde de dolari, au depășit activele, estimate acum la aproximativ 38 de miliarde de dolari.
Un tribunal din Beijing a acceptat deja, astăzi, cererea Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), care a împrumutat miliarde de dolari firmelor imobiliare, judecătorii arătând că „activele ZEG sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile și, în mod clar, îi lipsește capacitatea de a le rambursa integral”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialii chinezi au lansat și o anchetă pentru „suspiciuni de infracțiuni” împotriva companiei.
ZEG este un jucător important în industria bancară "din umbră" din China, un instrument vital pentru acei creditori, brokeri și alți intermediari de credit care nu se încadrează în domeniul bancar reglementat tradițional.
La apogeul său, ZEG a gestionat 139 de miliarde de dolari. Fondatorul companiei, Xie Zhikun, a murit în urma unui atac de cord, în 2021.
Sistemul bancar "din umbră", care nu este reglementat, nu e supus acelorași tipuri de restricții de risc, lichiditate și capital ca băncile tradiționale. Împrumuturile "informale" au existat întotdeauna în economia Chinei, dar banca "din umbră" a luat amploare în urma crizei financiare globale din 2008, când creditul era limitat.
CITEȘTE ȘI Expert: Piața imobiliară din Grecia este la kilometri distanță de România. Deosebirile dintre cele două țăriLa acest moment, sistemul acestor tipuri de împrumuturi este evaluat la aproximativ 3 miliarde de dolari, oferind adesea un colac financiar pentru sectorul imobiliar al țării.
Sectorul imobiliar al Chinei reprezintă o treime din economie, incluzând case, servicii de închiriere și intermediere, precum și materiale de construcție și industrii care produc bunuri ce intră în apartamente.
Zhongrong International Trust Co., care la sfârșitul anului 2022 gestiona active în valoare de 108 miliarde de dolari, a ratat atunci plățile pentru zeci de produse, stârnind temeri că sistemul financiar al Chinei ar putea fi expus riscului de contagiune din cauza unei crize prelungite pe piața imobiliară și a economiei care încetinește rapid.